Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив за 11-та поредна

...
Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив за 11-та поредна
Коментари Харесай

Здравословното хранене – акцент в програмата на Европейската нощ на учените в УХТ-Пловдив

Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив за 11-та поредна година провежда разнородни кулинарни работилници и полемики в Европейската нощ на учените. По традиция преподаватели, докторанти и студенти от влиятелния вуз канят сътрудници и посетители на града под тепетата да вземат участие в самодейността,която тази година ще бъде се организира на 29 септември (петък) от 17 до 22 часа.

Европейската нощ на учените е огромен проект по FRESH (Find Research Everywhere and Share) към Европейската ко­ми­сия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на стратегия „ Хоризонт 2020 ”, по едно и също време в сто­ти­ци градове в Европа и по света. В тази нощ университети и научни ин­ститути отварят порти и организи­рат събития за необятната общност, като в България ще се включат 11 града – Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора. Идеята на Европейска нощ на учените е да потвърди, че просвета има на всички места към нас и е еднообразно значима за всички ни, без значение от възраст и занимание, а учените са хора с извънредно вълнуващи специалности.

Тази година акцент в програмата на Европейската нощ на учените в УХТ-Пловдив ще е здравословното хранене. Тя ще премине под мотото „ Чрез здравословно хранене към по-дълъг и благополучен живот“. Проф. Сапунджиева ще изнесе лекция по тематиката, като полемиката ще продължи на чаша здравословна напитка. Присъстващите ще получат отговор на всички въпроси, които ги вълнуват по отношение на храненето. Преподаватели от вуза ще проведат образование за направа на здравословни храни и питиета, представяйки ролята на здравословните съставни елементи в храните.

Млади научни служащи и студенти ще подготвят „ здравословна сладкарска работилница “. Те ще показват разнообразни благоприятни условия за подготвяне на обичайни и сезонни здравословни десерти, разкривайки „ тайните ” на сладкарството. Обяснявайки ролята на биологично дейните съставни елементи в здравословното хранене,  препо­да­ва­тели, докторанти и студенти ще забавляват децата с научни игри. На свои щандове във фоайето на ректората ще бъдат показани кулинарни ястия, обогатени с биологично дейни съставни елементи и функционални добавки на база научни разработки на колективи от УХТ. Ще се проведат и дегустации на здравословни кулинарни произведения, питиета и … изненади, а за спечелилите от тематичните кулинарни надпревари са планувани награди.

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн Кольо Динков ще открие Европейската нощ на учените в 17 часа в зала „ Милен Бешков “.  Специални посетители на форума ще са деца, лишени от наставнически грижи. Участници и сътрудници на самодейността са: Център за проучвания и разбори, Британски съвет България, Форум Наука, Форум Демокрит, София Тех Парк, Русенска търговско-индустриална камара, Агробио институт, Институт по океанология – Българска академия на науките, Варна, Институт по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив, Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, Национален политехнически музей, Технически университет – Варна, Медицински университет – Плевен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР