Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) съвместно с ШУ

...
Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) съвместно с ШУ
Коментари Харесай

Стартира националната научна програма „Сигурност и отбрана“

Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) взаимно с ШУ „ Епископ Константин Преславски “, Бургаския свободен университет (БСУ) и Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ към Министерство на защитата, организираха дискусионна кръгла маса на тематика „ Академични партньорства в областта на националната сигурност “ на 12-13 май 2022 година

Форумът се състоя под общителното домакинство на ШУ „ Епископ Константин Преславски “.Участие в научната демонстрация, с изключение на от институциите-организатори, взеха и представители на Варненския свободен университет (ВСУ), Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ – гр. Долна Митрополия, ОД на Министерство на вътрешните работи – гр. Шумен, Търговско дружество на ДАНС – гр. Шумен, и докторанти на висшите учебни заведения. Дискусионната кръгла маса беше открита с встъпителните слова от ректора на УниБИТ проф. д.н. Ирена Петева, ректора на ВСУ проф. доктор Петър Христов, декана на Центъра по юридически науки в БСУ и някогашен регионален шеф на Бургаска област проф. д.н. Мария Нейкова и декана на Факултет по механически науки проф. доктор Христо Христов в ШУ.

При откриването на форума научният съветник на Национална научна стратегия „ Сигурност и защита “ проф. д.ик.н. Стоян Денчев – Председател на Оценка за съвместимост и Директор на Института по Информация и Сигурност на УниБИТ, срещна всички присъстващи с предисторията, същността и дилемите, планувани за осъществяване в границите на програмата, утвърдената с Решение на Министерски съвет на Република България, която е първата по рода си, включваща взаимни научни проучвания на висши учебни заведения, научни институции и бизнеса в областта на сигурността в страната. Докладите и полемиките се организираха по едно и също време присъствено и отдалечено (Google Meet).

Те бяха обединени в две работни сесии, надлежно „ Актуални проблеми в университетските партньорства в образованието по национална сигурност “ и „ Колективните и националните политики за сигурност и защита в подтекста на актуалната среда за сигурност “.

В рамките на първата сесия бяха дискутирани провокациите пред висшите учебни заведения, провеждащи образование в направление национална сигурност, университетските партнорства като действителност и вероятни решения за бъдещето на висшето обучение в областта на националната сигурност в страната, трендовете в просветителните политики на висшите учебни заведения, учащи фрагменти в бранша сигурност и други

Представените във втората сесия отчети бяха фокусирани върху разнообразни аспекти на националната, районната и световната сигурност и анализът й в изискванията на непрестанно изменящите се геополитически условия.

На основата на изнесените 38 отчета и вследствие на последвалите задълбочени и продуктивни полемики участниците стигнаха до извода, че даже в изискванията на конкурентност в даването на просветителни услуги, академичното партньорство е основополагащ фактор освен за повишение качеството на образование, само че и за обрисуване на нова визията за бъдещето на образованието в областта на сигурността.

На процедура извършената дискусионна кръгла маса е първата стъпка в реализацията на Националната научна стратегия „ Сигурност и защита “ и е част от осъществяването на Политиките на Министерството на образованието и науката на Република България за развиване на висшите учебни заведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР