Университет в щата Вашингтон се превърна в поредната институция, създала

...
Университет в щата Вашингтон се превърна в поредната институция, създала
Коментари Харесай

Скандал: Американски университет създаде общежития само за чернокожи

Университет в щата Вашингтон се трансформира в следващата институция, основала сегрегирани жилища единствено за чернокожи студенти. Това провокира доста остри реакции, предадоха Newsweek и Foxnews.

Университетът „ Уестърн Уошингтън” (WWU) резервира четвъртия етаж на едно от общежитията си единствено за чернокожи студенти – като част от програмата за настаняване Black Affinity Housing. Американски медии показват, че този университет се подрежда в листата на висшите образователни заведения, които разделят студентите по породист симптом. Станфордският университет, Университетът на Колорадо и Университетът „ Корнел” също са създали това.

Представители на университета настояват, че са основали жилищата за чернокожи по искане на афроамерикански студенти и студентски организации в кампуса. Потребители в обществените мрежи обаче показаха възмущението си по какъв начин е допустима сходна сегрегация през 2021 година. „ Добре пристигнали назад в 50-те години на предишния век”, написа ядосан консуматор в Туитър. Друг пък прикани студентите да изберат друг университет за своето висше обучение. Проблемът с расизма в Съединени американски щати се задълбочи след убийството на чернокожия Джордж Флойд, чийто живот беше лишен от бял служител на реда по време на арест на улицата. Убийството провокира вълна от всеобщи митинги.

Имаше остри упреци към управата на университета, тъй като няма проблем чернокожите студенти независимо да решат да живеят дружно, само че е проблем университетът самичък да отделя студентите по раса. Имаше и хора, които поддържаха тази сегрегация и не видяха нищо неприятно в нея. В уеб страницата на програмата Black Affinity Housing се споделя, че тя е основана за да „ открива и възхвалява разнообразието на афроамериканците и тяхната култура”. Университетът „ Уестърн Уошингтън”, основан през 1893 година, беше хазаин на уебинар по този въпрос, и уточни, че обособените общежития за тъмнокожи им „ дават опция да живеят с други хора, с които споделят маргинализирана еднаквост “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР