Унищожителни пожари, температури над 40°C и туристи, които избягват възможна

...
Унищожителни пожари, температури над 40°C и туристи, които избягват възможна
Коментари Харесай

Жеги и пожари: Как ще се отразят климатичните промени на туризма по Средиземноморието?

Унищожителни пожари, температури над 40°C и туристи, които заобикалят допустима злополука, като си остават вкъщи. Дали климатичните промени ще трансформират туризма – освен това освен в Средиземноморието?

Правилата на играта

Регионите, които посрещат забележителен дял от туристите, са и най-силно засегнатите от изменението на климата. В Гърция през последните дни хиляди туристи бяха евакуирани от островите Родос и Корфу, които бяха опустошени от пожари, провокирани от задушаващо горещо време.

Международното летище на Родос се е трансформирало в спонтанен къмпинг, наводнен от дезориентирани туристи.

Други страни от Средиземноморието също са наранени.

В Испания термометърът се е покачил с 15 градуса над нормалните стойности за летния сезон. Италия също е подложена на горещи талази, остров Сардиния се стопи под 48°C, а в понеделник температурата в Тунис доближи 49°C.

Туризмът играе основна роля в стопанските системи на района – на този бранш се пада съвсем една четвърт от Брутният вътрешен продукт в Гърция и 12 % в Испания.

Икономически последствия

Рязкото повишение на температурите може да отблъсне посетителите.

За Жан-Франсоа Риал, началник на френската туристическа компания Voyageurs du Monde, „ световното стопляне ще направи някои дестинации все по-малко посещаеми. Засегнато е цялото Средиземноморие, което въпреки всичко е главната дестинация на европейските туристи. “

В Испания „ започваме да чуваме, че туристите се питат “ дали би трябвало да търсят лятна отмора на средиземноморското крайбрежие, споделя Хоантсо Ллантада, професор в IE Business School в Мадрид.

Според неотдавнашна записка на Moody’s, „ горещите талази могат да понижат привлекателността на Южна Европа като туристическа дестинация в дълготраен проект или най-малкото да понижат търсенето през лятото, което ще има негативни стопански последствия поради значимостта на бранша “.

Без повече поклонение пред слънцето?

Не толкоз бързо, счита Хамит Кук, който оглавява асоциацията на турските туристически оператори.

„ Този въпрос е доста значим за туристическата промишленост, само че не е проблем, в случай че температурите в Анталия са доста високи, тъй като европейските туристи избират да виждат слънце “, споделя Кук пред Агенция Франс Прес. „ Можем да разгледаме образците на Египет и Дубай. През юли-август там температурите са 45°С, само че туристите към момента желаят да отидат там. “

Председателят на Тунизийската федерация на хотелиерите Дора Милед съобщи пред Агенция Франс Прес, че досега „ горещините не са оказали въздействие върху туризма.

„ Ако към момента не сме се върнали към равнищата на интензивност от 2019 година … това се дължи на първо място на високата цена на самолетните пътувания “, сподели Милед.

Дидие Арино, който оглавява консултантската компания за туристически услуги Protourisme във Франция, съобщи:

„ В момента се следи спад на температурата: „ Когато става въпрос за почивката им, хората не мечтаят за готина дестинация, а за хубаво време. “

Дори и пожарите в Гърция не е несъмнено, че ще откажат туристите да дойдат.

Костас Хрисохоидес, заместник-префект на Додеканезите, островна група в югоизточната част на Егейско море, която включва и Родос, отбелязва, че сред неделя и понеделник „ 24 000 туристи са пристигнали на Родос “, без значение от пожарите. Само няколко души са отменили пътуването си „ като защитна мярка “, сподели той.

Поемане на отговорността

Ако стане съвсем невероятно да се посети дестинация, която се топи от необикновени температури, туристите биха могли да потърсят по-далечни дестинации, счита Жан-Франсоа Риал, съгласно който „ северноевропейските дестинации са във напредък “.

Той допуска, че Англия и Ирландия могат да се радват на туристически интерес.

Алтернативи

Професионалистите в бранша са единомислещи, че туризмът ще се промени. Те плануват, че общият брой на посетителите в Средиземноморието може да се усили – само че като запас през сезоните отвън лятото, подтикван от възходящото търсене от страна на пенсионерите.

„ Засега нямаме терзания по отношение на търсенето на вътрешния пазар, само че в случай че световната климатична рецесия продължи да ескалира, ще би трябвало да преразгледаме летните и зимните сезони “, споделя Кук.

Според Риал, „ това може би е късмет да се понижи „ свръхтуризмът “… да се изгубят някои клиенти през лятото, само че да се завоюват повече през останалите девет месеца на годината “.

Според Арино от Protourisme изменението на климата ще принуди туризма да се развива.

„ Трябва да възприемаме по друг метод нашите градове, курортите, предлаганите действия. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР