Unilever повиши цените по-бързо от най-големите си съперници P&G и

...
Unilever повиши цените по-бързо от най-големите си съперници P&G и
Коментари Харесай

Unilever повтаря стратегия от глобалната финансова криза с връх на цените

Unilever увеличи цените по-бързо от най-големите си противници P&G и Nestle от средата на 2021 година, повтаряйки стратегията си от финансовата рецесия през 2008-2009 година, предава. 

Британският производител на сапун Dove, Hellmann`s condiments и Marmite, разгласи в края на октомври, че нарастването на цените му е достигнало исторически връх от 12,5% през третото тримесечие.

Фирмите за потребителски артикули обмисмят какъв брой могат да компенсират възходящите разноски за сила и труд, без да губят консуматори, доста от които към този момент минават към артикули със лични етикети на супермаркетите.

И Nestle, и P&G покачиха цените с по-малко от 9,5% през същия интервал, откакто се изравниха почти една с друга от средата на 2021 година

По-голямата експозиция на Unilever към нововъзникващите пазари и храните, където натискът върху разноските и маржовете е най-силен, частично изяснява разликата, споделят анализатори.

Вдигането на цените обаче рискува да навреди на връзките с търговците на дребно, които също се пробват да защитят маржовете си.

Последният път, когато Unilever беше покрай толкоз огромни растежи, беше в разгара на международната финансова рецесия. През последното тримесечие на 2008 година цените му се покачиха с към 9%.

Unilever изясни, че покачването на цените варира според от категорията и пазара и не всички консуматори са претърпели покачванията от 12,5%.

" Има няколко лоста, които можем да използваме, преди да увеличим цените на рафта, което е последна мярка и деликатно премислено, в това число понижаване на промоционалната активност и предложение на селекция от артикули с по-високи маржове ", сподели представител на компанията.

" Unilever има огромна експозиция към райони и страни с висока инфлация, в това число Латинска Америка, Турция и Русия, до момента в който P&G е по-фокусирана върху Съединени американски щати. Тези страни имат висока инфлация, обвързвана със слабата валута. Това се вижда от загубите на Unilever от валутни преводи, които са доста по-големи ", изясни анализаторът на Bernstein Бруно Монтейн.

Инфлацията на разноските на Unilever се движи с повече от 20% тази година, спрямо 14%-15% в Nestle, сподели анализаторът на Barclays Уорън Акерман, макар че неговите съперници може би към момента не са достигнали пика на покачването на цените си. 

Nestle признава, че натискът върху разноските се ускорява. " Ние към момента поемаме обилни разноски, което докара до забележителен спад в брутния ни марж на облага ", сподели представител на Nestle.

Междувременно P&G създава гами, които може да продава на разнообразни ценови точки, изясни представител на компанията.

Unilever и Nestle се чака да отчетат маржове на облага преди налози от към 15% тази година, съгласно Refinitiv. Очаква се P&G да регистрира марж на облагата преди налози от близо 24%.

Миналия месец основният изпълнителен шеф Алън Джоуп на Unilever сподели, че компанията би трябвало да увеличи цените, с цел да има огнева мощност да влага в своите марки. Джоуп цитира по-високите разноски за труд, материали и сила и изменението на климата, което прави земеделието по-скъпо, само че компанията е " доста деликатна " към натиска, който това оказва върху потребителите.

Междувременно напрежението с търговците на дребно нараства.

Продуктите на Kraft Heinz бяха изтеглени от рафтовете в магазините на Tesco по-рано тази година, защото английският супермаркетен колос не можа да реализира единодушие за ценовите условия.

А Mondelez, производител на шоколад Cadbury и Milka, спря да продава своите бонбони на редица европейски търговци на дребно по-рано тази година, защото те преговаряха за цената, изясни пред Ройтерс нейният изпълнителен шеф Дирк Ван де Пут.

Холандският супермаркет Ahold Delhaize също видя, че договарянията за цените стават по-трудни, добвая неговият финансов шеф Наталти Найт пред Ройтерс.

" Тези, които стартират от по-силни позиции, са по-големите снабдители. Бих споделила, че Unilever попада в тази категория. Време е CPG (компаниите за потребителски опаковани стоки) да се засилват и също да изиграят своята роля в опитите да помогнем на потребителите доста повече, в сравнение с са правили в предишното ", сподели тя. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР