Уникално видео, в което пържени рибки се движат като живи,

...
Уникално видео, в което пържени рибки се движат като живи,
Коментари Харесай

Пържена риба се движи като жива!

Уникално видео, в което пържени рибки се движат като живи, побърка интернет потребителите.

Кадрите бяха качени в китайския уебсайт за видеосподеляне Weibo, оповестява IFLScience.

Макар рибата в този клип да наподобява като жива - не е и затова не усеща никаква болежка. Странмите придвижвания са породени от химична реакция, която подтиква мускулните тъкани на рибата.

Известно време след гибелта, невроните, които движат мускулите на тези тъкани, към момента имат някакъв мембранен капацитет.

Колкото и необикновено да звучи, въпреки мозъкът на рибата да е напълно мъртъв, множеството тъкани са към момента живи. Мускулите на рибата съдържат аденозин трифосфат, главният източник на сила за мускулни контракции.

"Повечето от тъканта … в действителност е към момента живи. Клетъчните метаболити са съвсем непокътнати, мембранните напрежения или капацитети, които съществуват в нервните кафези, евентуално са към момента съвсем непокътнати ", разяснява Чарлз Грисъм, професор по химия в Университета на Вирджиния, пред Discovery News.

"Въпреки че липсва мозъчна функционалност, тъканите към момента реагират на тласъци ".

Осоляването на рибата (под формата на готварска сол или соев сос) може да провокира мускулни конвулсии в неотдавна умряла риба и главоного. Солта се всмуква и трансформира напреженията в нервните клетъчни мембрани, което води до контракции в известна степен на мускулите, което се вижда в множеството сходни известни видеоклипове.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР