Уникалният плаващ руски енергоблок Академик Ломоносов“ отплава от Балтийски завод

...
Уникалният плаващ руски енергоблок Академик Ломоносов“ отплава от Балтийски завод
Коментари Харесай

Единствената в света плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ пое към Чукотка

Уникалният плаващ съветски енергоблок „ Академик Ломоносов “ отплава от „ Балтийски цех Съдостроене ”. Той е на път към крайната си дестинация – Певек, Чукотка в съветския Далечен изток, където ще работи като плаваща АЕЦ. „ Академик Ломоносов “ първо ще бъде изтеглен до Мурманск, където ще бъде зареден с нуклеарно гориво. Излизането на първа сдържаност на реакторите е планувано за есента на 2018 г.

„ Това е извънредно значимо събитие за нашия план, както и за целия свят на нуклеарната промишленост. Плаващите атомна централи ще обезпечат електричество и отопление за най-отдалечените райони, като по този метод ще усилят растежа и устойчивото им развиване “, съобщи Виталий Трутньов, шеф на дирекция „ Изграждане и работа на плаващи атомни топлоелектрически централи “, част от „ Росатом “. По думите на Трутньов „ надграждайки над триста реакторогодини безвредна употреба на установките, захранващи ледоразбивачи, плаващата атомна централа има най-модерните системи за сигурност и се чака да бъде една от най-сигурните атомни съоръжения в света “.

Всички нужни строителни действия за основаване на брегова инфраструктура в Певек са завършени. Кеят, хидротехническите структури и другите здания, значими за акостиране на плаващ атомен енергоблок и за работата на плаващата атомна централа, са тествани и подготвени за работа. През лятото на 2019 година, след зареждането с нуклеарно гориво и когато екипажът бъде на борда, атомният плаващ енергоблок „ Академик Ломоносов “ се чака да бъде изтеглен до пристанището на Певек. Средната скорост на тегленето се пресмята на 3,5-4,5 възела. Плаващата атомна централа „ Академик Ломоносов “ ще замести остарялата Билибинска АЕЦ в Певек и Чаунската Топлоелектрическа централа, като по този метод ще се спестят 50 000 тона CO2 излъчвания годишно, спрямо актуалните равнища. След свързването към мрежата, „ Академик Ломоносов “ ще стане най-северната атомна апаратура в света.

Плаващата атомна топлоелектрическа централа „ Академик Ломоносов “ е снабдена с две реакторни системи КЛТ-40С (всяка с мощ от 35 мегавата), сходни на тези, които се употребяват на ледоразбивачите. Проектиран от съветските атомни експерти и морски архитекти, съдът е дълъг 144 метра и е необятен 30 метра. Има водоизместимост от 21 000 тона. „ Академик Ломоносов “ е неповторим по рода си транспортен съд, наименуван на името на съветския академик от 18 век Михаил Ломоносов.

Животът на атомния плаващ енергоблок е 40 години с опция за удължение до 50 години. След извеждането от употреба, той ще бъде изтеглен до особено оборудване за деконструкция и преработване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР