Уникалният мост на Кольо Фичето край Бяла продължава да се

...
Уникалният мост на Кольо Фичето край Бяла продължава да се
Коментари Харесай

В Бяла чакат реставрация на моста на Кольо Фичето, за да живне градът

Уникалният мост на Кольо Фичето край Бяла продължава да се разрушава. От общината чакат до 3 месеца планът за реституция да бъде утвърден за финансиране, като оптималната сума, която се отпуска по програмата „ Региони в напредък ”, е 4,5 млн. евро. Жителите на гада се надяват целият комплекс към моста да се трансформира в туристическа атракция от национално значение, а дружно с това да се оживи и градът.
Средствата, които са нужни за реконструкцията на моста, не са по силите на дребна община като Бяла, оповестява Българска национална телевизия. Затова тя кандидатства за европейско финансиране. Освен реорганизация на целия мост планът планува паметникът на Кольо Фичето да бъде изместен на висок рид, както и 3D мапинг проектори, които да излъчват тон, светлина и картина.

Основен ремонт не камения мост е юридически от 45 години. Той е монумент на културата от национално значение. Самоукият занаятчия Фичето построява моста над Янтра преди 152 години благодарение на ковачи от Габрово и дърводелци от Трявна и Дряново. През 1897 година огромно наводняване срутва част от моста. След 25 години е направено бетонно оборудване. С времето обаче истинският мост се разрушава, а красивите му каменни орнаменти даже не се виждат. Въпреки това той продължава да притегля задгранични и български туристи поради уникалността и историята си.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР