Уникална за страната атракция подготвят в чепеларското село Забърдо. Кметът

...
Уникална за страната атракция подготвят в чепеларското село Забърдо. Кметът
Коментари Харесай

Уникален въжен лифт като в Коста Рика правят в Забърдо

Уникална за страната атракция приготвят в чепеларското село Забърдо. Кметът на селото Валентин Черпоков се е заел да реализира въжен въжен превоз - " канопи ", който е извънредно атрактивен и притегля хиляди туристи към Коста Рика. Покрай атрактивната и невероятна панорама, която летейки откриват туристите от въжените линии на стотина метра на джунглата там е сниман и кино лентата " Джурасик Парк ".

Емоциите на Тарзан, само че в много по-голям мащаб от наличните въжени атракции в страната, желае да изпитат туристите, посетили Забърдо кмета на селото.

Идеята пристигнала от еквадореца Родриго Ореляна, чиято половинка е родопчанка от Забърдо. Бизнесменът има ферма за рози в Еквадор, само че бизнеса си ръководи от София. Той предложил да създадат неповторимия въжен въжен превоз за авантюристи край Забърдо, поради опцията да се спускат от скалите, които заобикалят отвред селото и по този начин да имат необикновено премеждие. Чепеларското село е заобиколено от баири, в които се крият десетки пещери, наоколо е естествения феномен Чудните мостове, крепостта Заград, античния римски път, пещерите Челевещница, Сливова и Тьовната дупка, естествения феномен Глухите камъни и други До пещерите, които са образци за историята на Родопите, се стига доста мъчно. Проектът е първото " канопи " да се прокара до Тьовната дупка.

Пещерата е на надморска височина от 1250 метра и е монумент на културата с национално значение. Дължината й е 205 метра с денивелация от 10 метра. По поверие жителите на село Забърдо знаят, че в тази пещера измират доста от хората, нежелаещи да одобряват Исляма по време на всеобщата ислямизация в първите епохи на османското господство. В пещерата се е скрило част от популацията на село Забърдо. Турците обаче ги разкрили и запалили на входа влажна плява.Димът извършил цялата пещера и скрилите се хора били задушени.

Пещерата се намира по скатовете на вр. Заградска чука, на към 2 км източно преди Забърдо. Тя е проучена през 1969 година по време на две поредни експедиции на ПК “Студенец” – Чепеларе, под управлението на Димитър Райчев, който по-късно прави и нейното цялостно изложение. Установено е, че е била употребена като краткотрайно жилище. Открити са керамични фрагменти от Средновековието (XIII–XIV век). Намерени са голям брой човешки кости, които удостоверяват трагичната история, случила се с жителите на Забърдо.

" Направих десетки атракции в селото и в близост, само че постоянно съм се чудел по какъв начин туристите да видят тази пещера, тъй като тя е живата история. С канопи ще могат да стигат до там и да видят чудни гледки до момента в който летят по въжетата ", сподели Черпоков. Зад плана към този момент застанал предприемача Николай Иванов.

Чепеларското село ще кандидатства в Брюксел за обитаемо място с най-вече атракции. През май м.г. там бе открит първият в страната родолюбив шадраван. Туристите се впечатляват и от старобългарска юрта, в която млади двойки гадаят за пола на своето бебе. Гостите се въртят и на Забърдовско дървено колело в центъра на селото, а още при започване на разклона от основния път Пловдив - Смолян ги посреща Статуята на родопското гостолюбие с химна на Родопите. Хиляди посещават региона и поради скалния феномен „ Чудните мостове” и добре непокътнатия Римски път.

Хит стана и холивудският надпис „ Добре пристигнали “ на входа на Забърдо, както и банката за любовни пожелания и площад „ Европейски съюз “ с щампован бетона, а в последните години по улиците изникнаха и нови беседки и чешми. Гордост на селото е и историята защитавана в тракийската цитадела Заград от ІV в. сл. Хр. След въжения въжен превоз еквадорския шурей на Забърдо е предложил Забърдо да се снабди и с огромен безоблачен часовник на скалите.

тагове Забърдо Коста Рика въжен въжен превоз туристи Валентин Черпоков  Уникален въжен въжен превоз като в Коста Рика вършат в Забърдо  Уникален въжен въжен превоз като в Коста Рика вършат в Забърдо  Уникален въжен въжен превоз като в Коста Рика вършат в Забърдо
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР