Уникална японска гъба отглеждат български фермери в град Баня. Сортът

...
Уникална японска гъба отглеждат български фермери в град Баня. Сортът
Коментари Харесай

​Български фермери отглеждат японска гъба шийтаке

Уникална японска гъба отглеждат български фермери в град Баня. Сортът шийтаке е прочут с лечебните си свойства при онкологични болести. Българската продукцията е на по-ниска цена от вносната и е предопределена единствено за родния пазар.

Всеки минувач през днешния ден имаше опция да опита лечебната и доста вкусна гъба Шийтаке на четвъртото издание на фермерския пазар „ От нашата плантация – с обич за вас ". Макар гъбата да има доста потребни свойства, изключително при онкологични проблеми, тя е малко позната на българския пазар и по тази причина няма европейско подкрепяне за развъждането ѝ в страната ни. Въпреки това фермерите от гр. Баня вземат решение да се заемат с производството на гъбата. А технологията за развъждането ѝ се оказва много комплицирана.
Стоян Семов - производител: Използваме какъв брой и необичайно да звучи ъглошлаиф, поставя ме му специфична приставка и специфична боргия, които са по японска технология. След това пробиваме дупки в дръвчето по шахматно. С револвер за енокулиране внасяме мицел в дупките.
В момента 10 ферми в България отглеждат чудотворните гъби. Дърветата, върху които порастват най-добре, са клен и дъб. Гъбата шийтаке съдържа доста витамини и минерали, измежду които В12, А, Е и D; знае се, че оказва помощ на хора с високо кръвно налягане, анемия, както и за поддържането на мощна имунна система. Шийтаке печели името си „ императорска гъба ”, тъй като в дълбока античност, по времето на императорската династията Мин, публично е приета за гъба с лековити качества и средство за постигане до дълбоки старини. Всички набрани гъби отивали в императорския двор. Тогава гъбата не е била по никакъв начин известна измежду всеобщото общество.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР