Уникална изложба на първите компютри, с които са се подготвяли

...
Уникална изложба на първите компютри, с които са се подготвяли
Коментари Харесай

ВУЗ върна историята 30 години назад

Уникална галерия на първите компютри, с които са се подготвяли студентите от първия випуск, подреди Техническият университет във Варна. На пишещи машини и на „Правец“ са работили през 80-те години учещите специалността „Изчислителна техника“.

„Спомням си по какъв начин през 1986 година си пишехме дипломните работи на пишеща машина, моята я приготвих през 1988 година на „Правец“, върна лентата обратно ректорът на ВУЗ-а проф. Росен Василев. Приемници на остарялата компетентност в този момент са катедрите „Компютърни науки и технологии“ и „Софтуерни и интернет технологии“.

Преподавател и негови студенти от университета за първи в България вършат връзка с интернет през 1987 година. Само десетина години след международния старт на Интернет в Съединени американски щати преподавателят инж. Драгомир Славов, дипломантът му инж. Даниел Калчев и още трима негови състуденти вършат първите стъпки към интернет пространството у нас.

Празниците по случай годишнината на кадетрата ще приключат с следващото издание на най-дълго просъществувалия Startup Weekend в България. Очакват се над 100 бъдещи и сегашни бизнесмени, които в границите на съвсем три дни ще могат да претворят новаторската си концепция в бизнес и да получат помощ от дългогодишни експерти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР