Уникална изложба „Бяла лястовица“ от снощи краси Младежкия дом във

...
Уникална изложба „Бяла лястовица“ от снощи краси Младежкия дом във
Коментари Харесай

Уникална изложба откриха в Младежки дом – Враца /снимки/

Уникална галерия „ Бяла лястовица “ от нощес краси Младежкия дом във Враца, видя кореспондент на организация BulNews. Експозицията е законосъобразен свършек преди кулминационната точка на 50-тата годишнина от основаването на Младежкия дом, показа шефът Георги Врабчев.
Забележителните произведения са на пернишки деца от школата по приложно изкуство в Обединения детски комплекс в града. Платната през годините са получили необятно европейско самопризнание и са показвани в редица изложбени зали по целия свят.
Произведенията са основани от интегрирана група на младежи с и без увреждания под управлението на арттерапевта Татяна Китанова. Те са били признати с аплодисменти в интернационалния център „ Морис Равел “ в Парижкото кметство, меката на художниците - Монмартър, международния енергиен колос „ Арева “, Българския културен институт в Берлин, в Европейския стопански и обществен комитет в Брюксел и доста други.
Пернишката школа по приложно изкуство е учредител на новаторска методика за арттерапия при деца с увреждания, неприлагана до момента в Европа. Картините се рисуват групово - от деца със специфични просветителни потребности и техни здрави връстници, като всеки влага свое виждане и характерност. Инициативата почнала през 1999 година, когато в Перник се разкрива един от първите в страната дневни центрове за деца и младежи с интелектуални усложнения „ Добро сърце “.
На откриването на изложбата във Враца участва един от създателите на неповторимите платна - 16-годишната Ивайла Бързачка, която е ученичка на Татяна Китанова от 8 години. Младата авторка описа, че картините, които вземат участие в изложбата, носят доста сила в себе си, която впечатлява всеки който ги види.
По време на изложбата шефът на Младежкия дом Георги Врабчев показа, че юбилея на културната институция върви към своя край и за него е радостно, че от Перник са се съгласили да създадат изложбата.
„ На такава почтена годишнина заслужава да участва и една почтена галерия. Това беше законосъобразен свършек преди колуминацията. Тя ще даде усмивки и добрина на хората, с цел да живеят малко по-цветно “, сподели Врабчев.
През цялата година в Младежкия дом са имали доста огромна посещаемост. Изяви по случай юбилея са изнесли редица остарели самодейци, което поддържало духа през цялата година. Сега наближава и финалният концерт, където групите и съставите към Младежкия дом би трябвало да покажат най-хубавото и да отбележат по заслужен метод юбилея си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР