Уникален учебен кораб, съчетаващ в себе си 4 типа плавателни

...
Уникален учебен кораб, съчетаващ в себе си 4 типа плавателни
Коментари Харесай

Бъдещ механик проектира уникален учебен кораб

Уникален образователен транспортен съд, съчетаващ в себе си 4 вида плавателни съдове, проектира четвъртокурсникът от ВВМУ „Никола Вапцаров“ Светослав Георгиев.

Първата по рода си студентска разработка бе показана в края на октомври на Международната асамблея на морските университети в Барселона като вид за възстановяване на практическата подготовка на бъдещи морски фрагменти. „Работих по концепцията в продължение на година благодарение на инженери от университета и посланика на България в Международната морска организация /IMO/ кап. Димитър Димитров. Началото даде анкета измежду ученици на ВВМУ“, изясни пред „Труд“ бъдещият корабен монтьор Светослав Георгиев.
 Светослав Георгиев при представянето на плана в Барселона и макет на проектирания от него образователен транспортен съд. Светослав Георгиев при представянето на плана в Барселона и макет на проектирания от него образователен транспортен съд.
Допитването измежду сътрудниците му посочило, че 78% от миналите плавателен стаж не са получили задоволително поддръжка и внимание от виновните за това офицери, което води и до по–малко действителни познания. Две трети от студентите смятали, че по-голям брой, само че по-кратки стажове по време на образованието ще са по-ефективни, защото и характерностите на другите видове кораби изискват придобиване на характерни умения. Затова Светослав Георгиев съчетал в 205-метровия образователен кораб на подводни криле контейнеровоз, автомобиловоз, танкер и транспортен съд за насипни товари.

На него могат да се образоват до 200 студенти – бъдещи капитани, механици и военни медици. Оборудван е с лекционна зала, втори мостик, радио-локационен център, звездна зала, две работилници, симулатор за виртуална действителност и медицински център с операционна зала.

„Строежът на сходен транспортен съд е солидна инвестиция, която може да се реализира, в случай че морските страни от Европейски Съюз обединят напъните си или посредством частно финансиране от страна на огромни корабни компании“, твърди създателят. Той дава образец с водещи в морския превоз страни – Япония, Русия, Англия, Южна Корея, които имат съвременни образователни кораби, гарантиращи отлична практическа подготовка на студентите. Това е втората за тази година „звездна“ концепция на Георгиев. През юни със своя колежка той завоюва една от петте награди на влиятелния студентски конкурс на Европейската галактическа организация с план за галактическо летище. В конкуренцията участваха близо 200 екипа, а България бе показана за първи път от ВВМУ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР