Унгарското правителство уволни ръководителя на националната метеорологична служба и неговия

...
Унгарското правителство уволни ръководителя на националната метеорологична служба и неговия
Коментари Харесай

Топ метеоролозите на Унгария са уволнени след грешна прогноза за националния празник -

Унгарското държавно управление уволни ръководителя на националната метеорологична работа и неговия заместител, два дни откакто фойерверките по случай националния празник бяха отсрочени поради прогноза за стихия и мощни ветрове.

Министърът на технологиите Ласло Палкович, в чийто сектор попада Националната метеорологична работа, освободи от служба в понеделник ръководителя Корнелия Радич и нейния заместител Дюла Хорват, само че не уточни причина, съобщи " Гардиън ".

Метеорологичната служба прогнозира гръмотевични стихии и мощни пориви напразно в столицата Будапеща, което наложи анулацията на фойерверките в събота. Въпреки това бурите са подминали столицата.

В неделя службата се извини и уточни за причина  " фактора на неустановеност, характерен на специалността ".

Подготвените фойерверките на брега на Дунав бяха оповестени за " най-големите в Европа " в чест на " хилядолетната страна на Унгария " в Деня на Свети Стефан. Оперативният щаб за поразника реши светлинното шоу да се организира на 27 август.

Честванията бяха политизирани. Опозицията прикани шоуто с фойеверки да бъде анулирано, осъждайки го като " неефикасно пилеене на пари " в миг, когато стопанската система на страната изпитва усложнения, а Украйна е във война. Петиция, призоваваща за анулация, събра близо 200 000 подписа.

В неделя проправителствени медии разкритикуваха метеорологичната работа за нейната прогноза. Онлайн вестникът " Ориго " упрекна организацията, че е дала " подвеждаща информация за мащабите на неприятното време, което е подвело оперативния екип, отговарящ за сигурността ".

В реакция, излъчена в обществената мрежа Фейсбук, либералът Андраш Фекете-Гьор се пошегува: " Не можаха да основат мечтаното време, уволниха ги. Не, това не е тирания в Централна Азия, това е Унгария на [управляващата партия] Фидес ", сподели той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР