Унгарският проправителствен вестник „Модяр Немзет“ често е трибуна за теми,

...
Унгарският проправителствен вестник „Модяр Немзет“ често е трибуна за теми,
Коментари Харесай

ЕС на нокти: Задава ли се Укзит?

Унгарският проправителствен вестник „ Модяр Немзет “ постоянно е естрада за тематики, по които министър председателят Виктор Орбан и неговото държавно управление желаят да сондират публичното мнение, без сами да взимат отношение.

Такъв е казусът и от последните дни когато вестникът стартира спор по една тематика, която до момента се смяташе за табу - излизането на Унгария от Европейски Съюз.

" Западът подменя християнските полезности с едно безлично общество "

" Крайно време е да поговорим за Укзит “ (Унгария+екзит): това беше заглавието на версията на коментара на немски. Текстът провокира същински потрес: съвсем всички по-големи медии подеха тематиката, опозиционни политици изрекоха възмущението си, коментатори дадоха глас на паниката си. Нищо чудно, като се има поради, че без значение от дълбокото политическо разцепление в страната, постоянно до момента е съществувал консенсус по отношение на участието на Унгария в Европейски Съюз.

Ето, че в този момент за пръв път от 2010-а - годината, в която Орбан пое властта, се приказва за излизането на Унгария от Европейски Съюз, и то напълно неприкрито и съществено. Нещо невиждано. В унгарската версия на публикацията пишеше следното: „ Крайно време е съществено да помислим за вероятно излизане от един съюз на страни, който кърви от всички страни, показва империални признаци и се отнася надменно и надменно към източноевропейските страни-членки “.
Обяснението, което изданието дава в тази връзка, гласи:

„ Нашите пътища се разделиха. Докато Западът напълно умишлено се разделя с християнските полезности и морал, подменяйки ги с едно космополитно и безлично световно общество, което се базира на ексцесивното самоопиянение и самоизтребление на индивида, ние - унгарците, поляците, централноевропейците - продължаваме да държим на нашите хилядолетни културни и религиозни обичаи “.

Автор на публикацията е политологът Тамаш Фрич, прочул се с радикалните си и неведнъж крайнодесни позиции. Той обаче не е инцидентен човек - попада в управлението на някои близки до Орбан организации, измежду които „ Форум на гражданското обединяване “, който от време на време провежда „ походи за мир “.

Тези походи са в действителност демонстрации на мощ от страна на Орбановото държавно управление, на които нормално се произнасят остри речи против Европейски Съюз. Тъкмо заради това може да се допусна, че държавното управление е било осведомено с позицията на Тамаш Фрич за излизане на Унгария от Европейски Съюз. Възможно е даже тази позиция да е била съгласувана.
" Европейски Съюз е духовна морга "

В края на юли пък министърката на правораздаването Юдит Варга парафразира думи на немския политик Петер Гаувайлер, обявявайки във Facebook, че Европейски Съюз „ към този момент не е избавително лоно, а духовна морга “. И Виктор Орбан нееднократно е споменавал, че „ несъмнено, има живот и отвън Европейски Съюз “. В настоящия спор обаче той не се е изказал. Независимо от това в последните години Орбан все по-открито и нападателно застъпваше курс на борба с Европейски Съюз, като последният мотив беше остро подложеният на критика от Брюксел закон, забраняващ така наречен агитация на хомо- и транссексуалността пред малолетни. По този мотив унгарският министър председател още веднъж акцентира, че отхвърля Европейски Съюз в настоящия му тип, написа blitz.bg.

Засега обаче не е в полза на Орбан да напусне Европейски Съюз, твърди унгарският политолог Петер Креко. „ Но е в негов интерес да насъсква публичното мнение против Европейски Съюз и по този начин да покачва капацитета за изнудване на Брюксел. В този смисъл може да се каже, че неговата цел е да подклажда враждебността към Европейски Съюз. “ В същото време обаче, прибавя политологът, огромното болшинство от унгарците си остава със постоянни проевропейски настроения. Затова би било тактически неверно, в случай че в навечерието на парламентарните избори идната пролет Орбан прекали с антиевропейската агитация. Според Креко това би могло да накара колебаещите се проевропейски настроени гласоподаватели да се ориентират към опозицията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР