Унгарският парламент отхвърли предложение за провеждане на гласуване по кандидатурата

...
Унгарският парламент отхвърли предложение за провеждане на гласуване по кандидатурата
Коментари Харесай

Унгария в светлината на прожекторите, след като Турция настоява за кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО

Унгарският парламент отхвърли предложение за осъществяване на гласоподаване по кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО, което в допълнение отсрочва включването на скандинавската страна във военния съюз

От ДжЪСТИН СПАЙК Associated Press 24 октомври 2023 година, 12:50 ч. Парламентът на Турция в понеделник ще утвърди приемането ѝ. Всичките 31 съдружници би трябвало да одобрят присъединението.

Управляващата партия Фидес — водена от популисткия министър председател Виктор Орбан, който е считан за един от единствените съдружници на съветския президент Владимир Путин в Европейски Съюз, който има безусловно болшинство в унгарския парламент, спря кандидатурата на Швеция от юли 2022 година, потвърждавайки, че шведски политици са изрекли „ откровени неистини “ за положението на демокрацията в Унгария.

Депутатите от Фидес блокираха предлагането от вторник за насрочване на гласоподаване, съгласно Агнес Вадаи, народен представител от унгарската опозиционна партия Демократична коалиция и някогашен държавен секретар в министерството на защитата.

Следващият вероятен миг за гласоподаване на ратификацията ще бъде по време на парламентарната сесия, започваща на 6 ноември, сподели тя.

Унгарски публични лица са споделили неведнъж, че тяхната страна няма да бъде последната членка, която ще поддържа кандидатурата на Швеция, само че ходът на Анкара към ратификация допуска, че времето за по-нататъшни арестувания може да изтича.

Забавянията разочароваха други съдружници от НАТО, които бързо одобриха Швеция и Финландия в алианса, откакто прилежащите страни се отхвърлиха от дългогодишния си боен неутралитет, откакто Русия нахлу в Украйна през Февруари 2022 година

Изглежда, че Унгария постоянно е следвала образеца на Турция, когато става дума за разширение на НАТО. След голям брой забавяния при утвърждението на кандидатурата на Финландия за участие в НАТО, Народното събрание на Унгария бързо одобри мярката през март, незабавно откакто Ердоган уточни, че държавното управление му ще продължи напред с ратификацията.

Въпреки това, говорейки от Ню Йорк преди съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във вторник, външният министър на Унгария Петер Сиярто сподели, че процесът на ратификация от турския парламент „ не трансформира нищо “ и че унгарските депутати „ ще вземат суверенно решение по този въпрос. ”

Миналия месец Орбан сподели, че Унгария „ не бърза “ да ратифицира присъединението на Швеция, а почитан народен представител от Фидес сподели, че вижда „ дребен късмет “ Народното събрание ще гласоподава по въпроса тази година.

Пресслужбата на партията Фидес не отговори на искане за коментар от Асошиейтед прес.

Ердоган забави утвърждението на участието на Швеция поради обвинявания, че Стокхолм е прекомерно мек към кюрдските екстремисти и други групи, които страната му счита за опасност за сигурността. Но Унгария, въпреки това, не изрази сходни съответни опасения.

Докато решението на Ердоган да внесе ратификационните протоколи в турския парламент приближи Швеция по-близо от всеки път до присъединение към НАТО, към момента не беше известно по кое време фактически ще се гласоподава.

Някои опозиционни политици в Унгария, които се застъпваха за неотложно утвърждение на кандидатурата на Швеция, считат, че партията на Орбан следва графика на Анкара. Вадаи, опозиционният народен представител, сподели, че унгарската ръководеща партия евентуално ще работи незабавно щом стане ясно, че следва гласоподаване в турския парламент.

През юли Сиярто сподели на конференция, че е бил в „ тясна и непрекъсната връзка “ с турския си сътрудник по въпроса за участието на Швеция. < /p>

„ Ако има оживление (в позицията на Турция), тогава, несъмнено, ще спазим обещанието си, че Унгария няма да забави никоя страна в нейното присъединение “, сподели Сиярто на времето.

Вадай сподели, че е дал да се разбере, че двете страни са в непрекъснат разговор.

„ Това, което допускам, е, че двете страни ще го ратифицират, в случай че не едновременно, то доста близо една до друга “, сподели тя.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР