Унгарският министър-председател Виктор Орбан - националист, яростен противник на имиграцията

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан - националист, яростен противник на имиграцията
Коментари Харесай

Виктор Орбан е на път да спечели трети последователен мандат

Унгарският министър-председател Виктор Орбан - националист, гневен съперник на имиграцията и политик, пораждащ несъгласия - е на път да завоюва трети пореден мандат - общо четвърти - на изборите в неделя. Проучванията на публичното мнение към този момент отреждат първо място на обединяването сред ФИДЕС на Орбан и Християндемократическата национална партия. Това открива опцията досегашният министър председател да разполага с болшинство от две трети в Народното събрание и с властта да промени конституцията, както направи след изборите през 2010 година

Според унгарските опозиционни партии и критиците на Орбан, министърът-председателят се е възползвал от тази власт през 2013 година, с цел да прекрои изборната система в интерес на ФИДЕС. Партията завоюва изборите година по-късно.

Това, в композиция със мощното въздействие върху публичното мнение, както с помощта на държавните медии, по този начин и на другарски към държавното управление частни медии, разреши на Орбан да се бетонира в ръководството и да удължи осемте си поредни години във властта. Той беше министър председател и в интервала 1998-2002 г. 

На първия тур на изборите в неделя резултатът ще се дефинира по мажоритарната система във всеки изборен регион. Това значи, че опозицията - разпокъсана и наляво, и надясно от ФИДЕС - няма късмет да поддържа общ претендент на втория тур.

Орбан може да се похвали със солидни стопански индикатори: Унгария навлезе в осма година на приръст в стопанската система, който се чака да е 4 %. Инфлацията също е под надзор, както и безработицата, която е към 3,8 %.

Но позицията на Орбан за имигрантите, и съответно мюсюлманските, е главният дирек на неговата известност.

Когато броят на насочилите се към Европа бежанци и мигранти, преминаващи през Балканите и Унгария, взривоопасно набъбна през 2015 година, Орбан беше първият, който подреди да се построи гранична стена с бодлива тел, с цел да спре напора през септември същата година. Освен това той гръмко възрази против бежанската политика на немския канцлер Ангела Меркел по това време.

Орбан обнадежди антиимигрантските организации в източно- и централноевропейските страни и активизира нечленуващите в Европейски Съюз Македония и Сърбия да стопират мигрантите, вместо да ги насочват на запад.

Унгария също по този начин отхвърли да одобри наложителната квота на Европейски Съюз за претенденти за леговище макар опасността от юридически наказания, и предизвести, че идващите мюсюлмани ще трансформират лицето на Европа и ще подкопаят християнския метод на живот.

През март 2016 година балканският маршрут беше публично затворен и броят на хората, минаващи по него, мощно понижа.
Въпреки това Орбан резервира риториката против имигрантите в сърцевината на своята политическа активност.

" Европейският съюз не би трябвало да се концентрира върху преразпределението /на бежанци/, а върху отбраната на границите си ", сподели той през февруари след среща с българския министър-председател. " Миграцията заплашва нашата сигурност, метода ни на живот и християнската просвета. "

" Тъмните облаци /на имиграцията/ се сгъстяват над Европа, " сподели Орбан и добави, че без превантивни дейности в страните от Европейски Съюз ще се образуват мюсюлмански болшинства. " Нации ще изчезнат, Западът ще се срути, а Европа даже не осъзнава, че я окупират. "

Действията и риториката на Орбан накараха редица европейски водачи намерено да го подлагат на критика. Въпреки това и макар опасността от санкции от Брюксел поради неспазването на проекта за преразпределението на бежанци, унгарците като цяло поддържат позицията му.

Повече от 8 милиона унгарци имат право на глас в неделя., Избирателните секции ще работят от 6 ч. сутринта до 7 вечерта локално време /от 4 ч. сутринта до 5 вечерта по Гринуич/.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР