Унгарската овчарка, известна още като Комондор, е атрактивно куче, което

...
Унгарската овчарка, известна още като Комондор, е атрактивно куче, което
Коментари Харесай

Унгарска овчарка

Унгарската овчарка, известна още като Комондор, е атрактивно куче, което притегля вниманието на ценителите. Това е много рядка порода и малко хора по света могат да се похвалят, че са стопани на Унгарска овчарка.

История на Унгарска овчарка

Комондорът произлиза от антични тибетски овчарки, които са били докарани в Унгария. Тези огромни космати кучета са били известни още от IX век и са помагали на овчарите, като са охранявали стадата от хищници и от крадци. Комондорите не били кръстосвани с локалните овчарки, откакто пристигнали в Унгария защото имали съвършени качества за защита на домове и стада. През XV век Унгарските овчарки стават доста известни в Централна Азия. Тези огромни кучета съумяват да се оправят със стадото и без помощта на овчарите.

В началото на XX век породата Унгарска овчарка е била приета от киноложките организации в целия свят и е бил одобрен стандартът на породата. Голяма част от Унгарските овчарки са били убити по време на Втората международна война. Когато германците, а по-късно руснаците се озовали в Унгария, се налагало да убият големите пастирски кучета, които пазели къщите на локалните хора, с цел да могат да завладяват фермата или дома им. След края на войната породата е била възобновена с напъните на селекционери.

Стандарт на Унгарска овчарка

Мъжките представители на породата Унгарска овчарка доближават до 76 сантиметра височина и тежат от 36 до 50 кг. Женските стават високи до 69 сантиметра и тежат сред 30 и 50 кг. Унгарската овчарка е едро куче с доста добре развита мускулатура. Главата му е огромна, покрита е с дълга четина, която покрива бадемовидните му очи, които са тъмни на цвят. Носът на Унгарската овчарка е огромен и черен. Тъмносивият или тъмнокафявият нос не е в стандарта на породата, само че въпреки всичко се приема. Розовият нос е неприемлив за породата. Устните са черни, челюстите са мощни.

Ушите са клепнали, със заоблени краища и са много дълги. Гръдният панер е доста огромен. Опашката на Унгарската овчарка е дълга, виси надолу, само че краят ѝ е леко увит нагоре. Опашка, която се завива над гърба, се счита за отклоняване от стандарта на породата. Крайниците са дълги и с добре развита мускулатура. Козината е плътна, дълга и гъста и е формирана от доста фитили. Най-дълга е козината на задната част на тялото на Унгарската овчарка, там тя доближава до 27 сантиметра дължина. Най-къса е козината по лапите, там тя доближава до 11 сантиметра. Допустим е единствено бял цвят на козината.

Грижи за Унгарска овчарка

Комондорът може да живее в апартамент, в случай че му се обезпечава задоволително време за разходки. Перфектно за него е обаче, в случай че живее на двор, където може по през целия ден да тича и да лае на воля. Козината на Унгарската овчарка има потребност от грижи, с цел да се резервира белият ѝ цвят и да няма мръсотии и паразити. Козината на Комондора не се разресва, само че всеки фитил би трябвало да се почиства от нечистотия и от растения, които се закачат по време на разходка за козината на кучето.

 Комондор

Къпането на Унгарската овчарка се прави единствено през лятото, защото козината на кучетата от тази порода съхне по няколко дни, до момента в който не остане и капка влага в нея. Комондорът би трябвало да се разхожда единствено с мотив, защото има заплаха да прояви експанзия към непознати или към други животни. Унгарската овчарка би трябвало да се разхожда не по-малко от 3 часа на ден, с цел да се усеща добре. Тя има потребност и от доста игри, с цел да е щастлива, по тази причина стопанинът ѝ би трябвало да отдели задоволително време, с цел да играе с нея.

Комондорът се схваща доста добре с деца и е подготвен да играе с тях с часове. Въпреки че е нападателно надъхан към непознати, със стопанина си и фамилията му Комондорът се държи като малко игриво кученце, което постоянно е готово за нови завършения. Унгарската овчарка доста обича да пътува, за нея не е значимо къде ще отиде, стига да е със стопанина си.

Обучение на Унгарска овчарка

Унгарската овчарка може да бъде подготвена елементарно, тъй като е доста умна, само че има потребност от собственик с лидерски качества, с цел да му се подчинява. В противоположен случай Комондорът ще господства над стопанина си и ще е сложен за социализиране. Не се предлага куче от тази порода да се образова от човек, който няма опит с Комондори. Добре е Унгарската овчарка да бъде социализирана от дребна, защото е склонна към неприятно отношение към непознати и при незадоволително положително образование може да се трансформира в нападателна. Унгарската овчарка може да прояви дебелоглав по време на образованието, по тази причина се предлага корав, само че неагресивен метод. Ако Унгарската овчарка се санкционира физически по време на образованието, тъй като ще откаже да извършва команди за дълъг интервал от време.

Хранене на Унгарска овчарка

Можете да храните Унгарската овчарка с подготвени сухи храни или кучешки консерви от премиум клас, с цел да осигурите задоволително нужни субстанции за вярното развиване на кучето и за поддържане на красивата му четина и мускулатурата му. Препоръчва се да храните Унгарската овчарка два пъти на ден, с цел да не се получи приплъзване на стомаха при по-резки придвижвания от страна на животното след хранене. Затова е добре Унгарската овчарка да не се пуска да тича най-малко два часа след хранене. Можете да храните Унгарската овчарка с натурални артикули, като над 50 % от менюто ѝ би трябвало да се състои от месо. Не се предлага Комондорът да се храни със свинско и овнешко месо.

Пилешкото, пуешкото, заешкото, телешкото и агнешкото са подобаващи за Унгарската овчарка. Добре е в менюто на кучетата от тази порода да участват и термично обработени субпродукти. Унгарската овчарка обича едри телешки кокали, само че не се предлага да ѝ се дават пилешки тръбни кокали, защото съществува заплаха от скъсване на червата на кучето. Менюто на Комондора може да се добавя с кисело мляко, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, варени и сурови зеленчуци, попарени овесени ядки. Не се предлага да давате на Унгарската овчарка прясно мляко, пикантна и прекомерно солена храна, тестени и сладки произведения, прекомерно студени или прекомерно топли храни.

Заболявания на Унгарска овчарка

Сред болесттите, които са присъщи за Унгарската овчарка, са тазобедрената дисплазия, обръщането на клепачите, отичане и приплъзване на стомаха. Унгарската овчарка е склонна също по този начин към инфекции на очите и на ушите, по тази причина те постоянно би трябвало да се ревизират, с цел да не се получат затруднения. Унгарската овчарка е склонна и към проблеми с храносмилателната система, тъй че би трябвало деликатно да подбирате храната на любимеца си.

Любопитни обстоятелства за Унгарска овчарка

 Унгарски овчарки

Когато се роди дребна Унгарска овчарка, козината ѝ е пухкава или на талази. След деветия месец козината на Унгарската овчарка става на фитили.

Унгарската овчарка е скъпо куче, цената му се движи към 1500 $, когато е към момента двумесечно кутре. Унгарската овчарка е доста смела и не се плаши да атакува едри хищници като вълци и мечки.

Интересен факт е, че по време на любовния интервал мъжките представители на породата Унгарска овчарка не губят мозъка си по женските. Те не престават умерено да работят със стадото и единствено понякога се отдават на гонене на женска.

Създателят на Фейсбк Марк Зъкърбърг е притежател на Унгарска овчарка, която се споделя Бийст. Любимецът на Зъкърбърг има своя страница във Facebook и стопанинът му непрекъснато радва почитателите на Бийст с нови фотоси.

Недостатъци на Унгарска овчарка

Сред минусите на Унгарската овчарка е, че е склонна към мощен нескончаем лай, което може да не се хареса на съседите. Комондорът може да прояви експанзия към непознати, както и към други кучета. Не е уместно Унгарската овчарка да се отглежда с други домашни любимци. Препоръчва се оградата на двора, където живее Унгарската овчарка, да е много висока, тъй като кучетата от тази порода имат податливост към прескачане на огради за разширение на територията си. Унгарската овчарка атакува ненадейно, в случай че не е подготвена както би трябвало от дребна. Желанието на Комондора да отбрани фамилията на стопанина си може да се трансформира в проблем, защото кучето от тази порода може да възприема като опасност всеки минувач.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР