Унгарската крайнодясна партия Движение Нашата родина ще предяви претенции за

...
Унгарската крайнодясна партия Движение Нашата родина ще предяви претенции за
Коментари Харесай

Унгарски националисти поискаха западна Украйна, български депутат ги поздравява

Унгарската крайнодясна партия " Движение Нашата татковина " ще предяви искания за западен район на Украйна, където живеят към 150 хиляди етнически унгарци, в случай че Украйна загуби държавността си поради съветската инвазия, сподели водачът на партията късно в събота, съобщи Дневник.

Лидерът на Mi Hazánk Mozgalom (MHM) Ласло Тороцкаи направи изказването на конгрес, на който партията, която има шестима депутати в 199-членния маджарски парламент, беше хазаин на крайнодесни водачи от немската AfD, нидерландския Форум за народна власт и други сродни организации.

Поздравително слово от името на българската " Възраждане " произнесе нейният народен представител Станислав Стоянов от Варна, който сподели, че в залата вижда " смели и виновни хора " и им пожела победа на изборите за европейски парламент.

Български народен представител поздравява конгреса на крайните маджарски националисти.

Партията е основана от отцепници от националистическата " Йоббик ", недоволни, че тя станала прекомерно умерена. На изборите през 2022 година тя стана трета по величина в Народното събрание в Будапеща с близо 6% от гласовете, което я направи третата по величина депутатска група.

" По отношение на войната в Украйна нашето обръщение е доста просто: неотложно преустановяване на огъня, мир и решение посредством договаряния ", сподели Тороцкай във видео, оповестено на уеб страницата на неговата партия, призовавайки за автономност за етническите унгарци в Западна Украйна.

" Ако тази война приключи със загуба на държавността на Украйна, тъй като това също е вид, тогава като единствената унгарска страна, която заема тази позиция, позволете ми да алармирам, че предявяваме искания към Закарпатието ", сподели той, предизвиквайки овации.

Към кого тъкмо ще бъдат отправени тези искания не е ясно.

Унгарското външно министерство и украинското посолство в Будапеща не дадоха отговор неотложно на изпратените по имейл въпроси за коментар по отношение на забележките на Торокцай, показва " Ройтерс ".

В декемврийско изявление за публичното радио унгарският министър председател Виктор Орбан поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, демонстрира обобщение на неговите думи, оповестено от държавния представител Золтан Ковач.

Унгарският външен министър Петер Сиярто би трябвало да се срещне с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба и премиера Денис Шмихал в Западна Украйна в понеделник, с цел да приготви почвата за възможна среща сред водачите на двете страни.

Будапеща влезе в спор с Киев поради това, което съгласно нея лимитират правата на към 150 хил етнически унгарци да употребяват родния си език.

Миналия месец всички страни от Европейския съюз като се изключи Унгария, която също е член на НАТО, се съгласиха да стартират договаряния с Украйна за присъединение към Европейски Съюз. Лидери на блока помогнаха да бъде заобиколена съпротивата на Орбан, като го убедиха да напусне залата, когато решението беше гласувано.

Но водачите не можаха да преодолеят съпротивата му против преразглеждане на бюджета на Европейски Съюз, с цел да насочат 50 милиарда евро към Киев и се чака да преразгледат въпроса на изключителна среща на върха идващия четвъртък.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР