Унгарската Хрътка, известна и като Маджарска Късокосместа Хрътка, е ловно

...
Унгарската Хрътка, известна и като Маджарска Късокосместа Хрътка, е ловно
Коментари Харесай

Унгарска Хрътка

Унгарската Хрътка, известна и като Маджарска Късокосместа Хрътка, е ловно куче, което е известно и като домакински любим в градски условия. Унгарска Хрътка е известна с лоялността си и с готовността си да пази стопанина си с цената на живота си.

История на Унгарската Хрътка

Смята се, че Унгарската Хрътка произлиза от древноримски ловен кучета, които са били кръстосани с локални породи. Така са се появили Панонските Хрътки, който са прадеди на Унгарските Хрътки. Първите писмени свидетелства за Унгарска Хрътка са от XII век. Сред другите наименования на Унгарската Хрътка са Ердели Копо и Трансилванска Хрътка. В края на XIX век Унгарска Хрътка се популяризира отвън рамките на Унгария и породата се разделя на два типа - единият тип е с доста по-къси крака от другия.

Дългокракият тип на Унгарската Хрътка е съвършен за лов на наедрял дивеч - рисове, елени, вълци и мечки, а този с къси крака - за лов на по-дребни животни като лисици и диви зайци. През вековете Унгарска Хрътка постоянно е била на респект в фамилиите на унгарските аристократи и монарси. В началото на ХХ век е одобрен стандартът на Унгарска Хрътка. В средата на ХХ век породата Унгарска Хрътка е пред изгубване, само че с старания на селекционери е върнат предходния ѝ подем. Днес Унгарска Хрътка се употребява за лов и е съвършен придружител на четири лапи.

Стандарт за Унгарска Хрътка

Мъжкарите от дългокракия тип на Унгарска Хрътка стават високи до 65 сантиметра и тежат 25 кг, женските стават високи до 60 сантиметра и тежат 20 кг. Мъжките представители на късокракия тип Унгарска Хрътка стават високи до 50 сантиметра и тежат към 20 кг, женските стават високи към 45 сантиметра и тежат до 17 кг. Тялото на Унгарска Хрътка е издължено, с добре развита мускулатура. Тялото на Унгарска Хрътка е леко скосено надолу. Шията е с добре развита мускулатура, гръдният панер е огромен, коремът е спретнат.

Крайниците са мускулести и при късокракия, и при дългокракия тип. Муцуната на Унгарска Хрътка е издължена, приключва с огромен черен нос. Очите на Унгарската Хрътка са огромни, с овална форма и са мрачно кафяви на цвят. Ушите на Унгарската Хрътка са много дълги и необятни, към долната си част се стесняват. Опашката на Унгарската Хрътка е ситуирана ниско и се стеснява към върха. Козината на Унгарска Хрътка е твърда на пипане и е доста гъста. Дългокракият тип Унгарската Хрътка е с четина, която е черна с рижави и бели петна, а късокракият тип е с кафява четина с рижави петна. И двата типа могат да имат на гърдите, опашката, челото и лапите си бели петна.

Грижи за Унгарската Хрътка

Козината на Унгарска Хрътка не изисква доста грижи, задоволително е един или два пъти седмично да се избърсва с влажна забрадка, с цел да се отстранят непотребните мъртви косъмчета. Унгарска Хрътка има потребност да взе участие в процеса на лов, а в случай че се отглежда в апартамент, е добре да взе участие в игри, които да имитират по някакъв метод лова. Не се предлага Унгарската Хрътка да се разхожда без мотив в града, защото може да подгони котка или друго дребно животно и да се изгуби. Унгарската Хрътка на драго сърце взе участие в разнообразни типове кучешки спортове като аджилити и флайбол. Добре е Унгарската Хрътка да има доста играчки, с цел да приема по-лесно часовете, в които е сама.

Обучение на Унгарска Хрътка

Унгарската Хрътка е доста мъдро куче, само че стопанинът му може да срещне компликации по време на образованието. Унгарската Хрътка елементарно научава команди, само че може да не изиска да извършва избрана команда, даже преди този момент да я е изпълнявала категорично. Не се предлага да се употребяват физически санкции по време на образованието на Унгарската Хрътка, защото това без значение куче може да се обиди и да не изиска повече да взе участие в процеса на научаване на нови команди. Унгарска Хрътка може да се научи на доста комплицирани команди, в случай че изпитва доверие към стопанина си.

Хранене на Унгарската Хрътка

 Ердели Копо Снимка: ErdelyikopoNet

Унгарската Хрътка може да се храни както с гранулирана или консервирана храна за кучета, по този начин и с натурални артикули. Ако изберете хранене с натурални артикули, добре е да допълвате менюто на Унгарската Хрътка с минерали и витамини, които са нужни за здравето ѝ. Унгарската Хрътка не би трябвало да яде пушени меса и колбаси, сурова риба и сурови яйца, прясно мляко, тръбни кокали, тестени и захарни произведения, мазни и пържени храни, пикантни и прекомерно солени храни, горещи и ледено студени храни.

Може да давате на Унгарската Хрътка агнешко месо, телешко, пилешко, пуешко, заешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, откакто са минали термична обработка. Кисело мляко, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, разнообразни типове зеленчуци и плодове могат да добавят менюто на Унгарска Хрътка.

Заболявания на Унгарската Хрътка

Унгарската Хрътка е извънредно здрава порода, само че може да страда от разнообразни типове дерматити и алергии, които са провокирани от храна. Унгарска Хрътка може да страда от кучешки болести на очите, както и от проблеми с храносмилателната система. Унгарска Хрътка може да страда от проблеми със ставите след четвъртата си година.

Любопитни обстоятелства за Унгарската Хрътка

Унгарската Хрътка избира единствено един член от фамилията, с което живее, и му се подчинява за всичко. Към останалите членове на фамилията Унгарската Хрътка изпитва мощна обвързаност, само че не ги приема за престижи. Когато е на лов, Унгарска Хрътка е извънредно импулсивна и енергична. Тя демонстрира и известна експанзия, когато е на лов. В домашни условия Унгарската Хрътка е извънредно спокойна и уравновесена. Унгарската Хрътка се грижи за децата като бавачка и без терзания може да се оставя с тях, защото няма да прояви кучешка експанзия. Тя обаче може да нарани прекомерно дребни деца, до момента в който играе с тях.

Недостатъци на Унгарската Хрътка

Унгарска Хрътка мъчно се схваща с котки и може да понесе други домашни любимци, единствено в случай че е израснала с тях. Унгарска Хрътка може да прояви деструктивно държание, в случай че не намира опция да изразходва силата си. Унгарска Хрътка тежко претърпява часовете, в които стопанинът й го няма, и доста зле приема счита на стопанина.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР