Унгарската банка ОТП може да затрудни приемането на 11-ия пакет

...
Унгарската банка ОТП може да затрудни приемането на 11-ия пакет
Коментари Харесай

Собствениците на банка ДСК спъват 11-ия пакет санкции срещу Русия

Унгарската банка ОТП може да затрудни приемането на 11-ия пакет канкции на Европейски Съюз против Русия, написа „ Политико “.

ОТП има българската банка ДСК.

Тя е включена в украинския черен лист на лицата и образуванията, които съгласно Киев са спонсори на войната. Макар този лист механически да не е част от новия санкционен пакет, Унгария към този момент заплаши, че ще го блокира, в случай че ОТП не бъде извадена от черния лист. Това съобщи още преди 10 дни външният министър Петер Сиярто.

Забележки към листата има и Гърция, написа „ Пилитико “.

Няколко са страните, които ще желаят описът да бъде разискван, сподели висшият представител за външната политика Жозеп Борел. Той приказва преди началото на днешния Съвет „ Външни работи “ в Брюксел.

Първите дипломати на страните членки би трябвало да обсъдят през днешния ден 11-ия пакет наказания против Русия поради войната в Украйна. Фокусът на пакета е върху заобикалянето на ограничаващите ограничения, в това число от трети страни.

„ Винаги съм желал по такива въпроси да има квалифицирано болшинство. Но нищо не можем да създадем “, отговори Борел на журналистически въпрос дали наложителното сега единогласие е проблем.

Министрите ще обсъдят и отпущането на следващия транш от помощ за Киев по Европейския механизъм в поддръжка на мира.

Съветът ще стартира работа и по използването на взетото през уикенда в Хирошима решение на Г-7 за последващи ограничения против Москва. Групата на седемте най-развити стопански системи в света разгласи проекти за ограничение на търговията с диаманти с Русия, както и на достъпа на страната до технологии и услуги, нужни за военната машина на Кремъл. Борел се надява въпросът скоро да влезе в дневния ред на посланиците на страните членки.

На Съвета ще бъде разисквана и обстановката с политзатворниците в Беларус. Броят им е 1500, напомни Борел.

Все отново през днешния ден ще бъде признат нов пакет от наказания. Той обаче няма да бъде против Русия, а против Иран. Причина са изтезанията на трима участници в антиправителствените митинги в Ислямската република.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР