Унгария получи одобрение от Европейската комисия да измени договорите за

...
Унгария получи одобрение от Европейската комисия да измени договорите за
Коментари Харесай

ЕК разреши на Унгария да измени договора за руските реактори в АЕЦ Пакш

Унгария получи утвърждение от Европейската комисия да промени договорите за нови реактори в своята АЕЦ " Пакш ", предоставени преди девет години на съветската компания " Росатом ". Това разгласи унгарският външен министър Петер Сиярто, представен от " Ройтерс ".

Будапеща, която купува по-голямата част от силата си от Русия, подписа съглашение с " Росатом "  за създаване на два реактора с потенциал от по 1,2 гигавата в атомната електроцентрала, която към този момент разполага с четири реактора.

Проектът претърпя дълготрайно закъснение, заради което маджарски чиновници разискаха смяна на контракта, тъй че да бъде включена компания за ръководство на планове за ускоряването му. Те обаче разкриха малко детайлности за проектите си.

" Вчера получихме зелена светлина от Европейската комисия. ЕК утвърди измененията в контракта за новите реактори, които ще бъдат издигнати в " Пакш " - както контракта за строителство, по този начин и този за финансиране ", заяви Сиярто във Facebook.

Проектът на стойност 12,5 милиарда евро беше предоставен през 2014 година без търг на " Росатом ". Понастоящем нуклеарната енергетика не попада под ударите на глобите на Европейския съюз против Русия, наложени поради войната в Украйна, а Унгария се противопостави на разширението на наказателните ограничения, тъй че да включат и този бранш.

Сиярто съобщи, че първичните съглашения за реакторите са били " ненапълно остарели " заради промени в правната, техническата и физическата среда.

През април външният министър се срещна с представители на съветското държавно управление и " Росатом " в Москва, с цел да обсъдят промени в договорите. Той уточни, че новите реактори могат да влязат в употреба при започване на идващото десетилетие и скоро може да стартира по-мащабно строителство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР