Унгария планира да спре напълно вноса на природен газ от

...
Унгария планира да спре напълно вноса на природен газ от
Коментари Харесай

Унгария планира да спре да използва руски газ до 2050 г.

Унгария възнамерява да спре изцяло вноса на природен газ от Русия до 2050 година Това разгласи министърът на технологиите и промишлеността на Унгария Ласло Палкович.

Идеята на страната е да въведе широкомащабна електрификация, като с това размени потребността от импорт на газ, заяви унгарският стопански портал Portfolio.hu.

“Вносът на съветски газ може да падне до нула до 2050 година, в случай че другите условия не се трансформират ”, сподели унгарският министър.

Въвеждането на цялостна електрификация в семействата /основно, отопление на ток/ ще снижи фрапантно потреблението на синьото гориво – чака се през 2023 година то да спадне с най-малко 800 милиона куб.м. За съпоставяне, потреблението за цялата 2021 година е в размер на 4 милиарда куб.м.

Според проекта до 2030г. делът на газа в общото ползване на сила в Унгария ще бъде понижен от 36% на 25%, т.е. с 2,4 милиарда кубически метра.

Унгарското държавно управление също по този начин възнамерява огромна промяна на пазара на ползване на газ и електрическа енергия, което ще разреши прекосяване към различни източници – слънчеви и вятърни електроцентрали.

„ В най-краткосрочен проект – през 2023 година – би трябвало да се приложат ограничения за понижаване на търсенето, а в дълготраен – сред 2023 и 2025 година – да се започват ограничения за енергийна успеваемост и електрификация “, разгласи Палкович.

  “Газпром ” доставя на Унгария през Сърбия 5,8 милиона кубически метра природен газ дневно, което е повече от плануваното в дълготрайния контракт сред двете страни. Преди това Русия се съгласи да даде на Унгария спомагателни 700 милиона кубически метра газ след визитата на унгарския външен министър Петер Сиярто в Москва.

В началото на лятото пък Унгарската организация за атомна сила издаде позволение за плана Paks II, който планува разширение на атомната електроцентрала Paks, която ще се ръководи от съветската държавна корпорация Росатом.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР