Унгария неочаквано обяви прекъсване за неопределено време на новата система

...
Унгария неочаквано обяви прекъсване за неопределено време на новата система
Коментари Харесай

Унгария прекъсна съдебна реформа, събудила опасения в ЕС

Унгария ненадейно разгласи спиране за неопределен срок на новата система от административни съдилища, отстъпвайки от промяната, която разсъни опасения за независимостта на правосъдната система, съобщи " Ройтерс ".

Промените в унгарското правораздаване, препоръчани от ръководещата националистка партия " Фидес ", бяха в основата на борбата с Европейския съюз, съгласно който някои от промените на премиера Виктор Орбан заплашват демокрацията и върховенството на закона.

Миналата година Унгария одобри закон за основаване на съдилища под директния контрол на правосъдния министър, което съгласно критици може да докара до политическа интервенция в правосъдните въпроси. По-рано тази година Унгария към този момент промени някои аспекти на промяната, подложена на критика от Венецианската комисия.

" Ние имаме вяра, че законодателството съблюдава европейските стандарти и условията за върховенството на закона. Въпреки това системата от административни съдилища бе обект на диспути в Европа, които безпричинно сложиха под въпрос независимостта на правосъдната система ", сподели началникът на кабинета на премиера Гергей Гуяш.

Административните съдилища трябваше да се занимават с каузи по въпроси като налози и избори. Правителството съобщи, че те ще бъдат ръководени от самостоятелни съдии, които ще могат по-ефективно да работят по случаите.

Политическа фрагментация

" Фидес " завоюва изборите за Европейски парламент. В момента нейното участие в Европейската национална партия е замразено поради проблеми с върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.

Гуяш уточни, че няма връзка сред участието на " Фидес " в ЕНП и спирането на промяната, което той дефинира като " мярка в последната минута ", която е пристигнала малко преди назначението на съдии за новите съдилища.

" Това би трябвало да усъвършенства унгарската позиция в Европейски Съюз ", уточни Гуяш. По думите му Унгария счита рецензиите против промяната за неоснователни, само че би трябвало да е деликатна към тях и да предотврати вероятно предизвикателство против новата система от Европейската комисия.

Гуяш посочи правните дейности на Брюксел против полските промени, засягащи съдии, като сподели, че обвиняванията на Еврокомисията в региона на правосъдната самостоятелност са " прекомерно рискови ". Той означи, че Унгария може да се откаже напълно от новите съдилища, в случай че не успее да успокои опасенията за препоръчаните промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР