Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да открие съдебна

...
Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да открие съдебна
Коментари Харесай

Унгария поиска ЕК да започне съдебна процедура срещу България във връзка с данъка върху газта

Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да открие правосъдна процедура против България по отношение на налога, който тя неотдавна наложи върху съветския природен газ, преминаващ през нейната територия, заяви държавен министър.


България счита, че данъкът, който наложи през октомври, ще понижи привилегированото състояние на съветската държавна енергийна компания " Газпром " в Югоизточна Европа и ще възпре съветското въздействие в района, заяви „ WRAL News ”.

Данъкът обаче разгневи съседката на България Сърбия, както и Унгария, членка на Европейски Съюз, които са мощно подвластни от съветския газ, доставян най-вече през Турция и България по газопровода " Турски поток ".

Във видеоклип във Facebook унгарският министър по въпросите на Европейски Съюз Янош Бока съобщи, че е изпратил писмо до Европейска комисия, в което я приканва да стартира процедура за нарушаване против България - първата евентуална стъпка, която блокът може да употребява, с цел да подсигурява, че неговите закони се съблюдават от страните членки.

Бока се оплака, че България е наложила налога, без да се съветва с Унгария, и че съгласно него мярката е в нарушаване на законодателството на Европейски Съюз в региона на митниците и търговията.

" Българската енергийна такса съществено заплашва енергийната сигурност на Унгария и на целия район ", съобщи унгарският министър и добави, че Будапеща е подготвена да отнесе въпроса до най-висшия съд на Европейски Съюз преди края на годината, в случай че не бъде стартирана процедура за нарушаване.

Повечето страни в Европа значително са се откъснали от съветския газ, откакто Русия стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година Но Унгария лобира интензивно в Москва, с цел да си обезпечи по-изгодни газови покупко-продажби през 21-те месеца от началото на войната.

България беше отрязана от доставките на Газпром скоро след съветското навлизане в Украйна, само че разреши потреблението на газопровода „ Турски поток “, който минава през нейната територия, за доставяне на Сърбия и Унгария - две от най-проруските държавни управления в Европа.

Данъкът, който постанова такса от 10 евро на мегаватчас върху преноса на съветски газ, беше разискван от Европейски Съюз през октомври, само че не беше взето решение дали е уместен.

Правителството на България съобщи, че не чака данъкът да докара до по-високи цени за Унгария и Сърбия, а до по-малки облаги за Газпром./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР