Унгария е изразила значителни резерви по отношение на новото предложение

...
Унгария е изразила значителни резерви по отношение на новото предложение
Коментари Харесай

Politico: Унгария се закани да наложи вето върху новите санкции на ЕС срещу руския газ

Унгария е изразила обилни запаси във връзка с новото предложение за наказания на Европейски Съюз против съветския газ по време на първичните диалози сред посланиците предходната седмица - отказвайки да се опълчи изрично на мярката, само че давайки ясно да се разбере нейната нерешителност. Това оповестява Politico, като се базира на източници от залата, написа " Фокус ".

Най-високопоставеният делегат на Унгария е декларирал, че страната му ще блокира всевъзможни наказания, които покачват енергийните разноски в Европа.

" Ще проучваме пакета, само че не поддържаме нищо, което може да има негативно влияние върху пазара на газ в Европейски Съюз ", е декларирал унгарският чиновник по време на среща на дипломати, съгласно двама дипломати, осведомени с полемиките.

Санкциите ще забранят на страните от Европейски Съюз да реекспортират съветски полутечен природен газ (LNG), което може да лиши Москва от обилни облаги. Те обаче няма да спрат покупките на съветски газ от Европейски Съюз и няма да обиден директно бизнес ползите на Унгария. Въпреки това Унгария е мощно подвластна от съветския експорт и от дълго време се опълчва на по-нататъшни енергийни наказания против Москва, които изискват единомислеща поддръжка от всички 27 страни от Европейски Съюз.

Според присъстващите няколко други страни, в това число Франция, Германия, Италия и Испания, също са поискали повече техническа информация за ограниченията по време на първичните диалози. Унгария обаче е била най-нерешителна.

" Когато става въпрос за сила, те са обезпокоени ", е декларирал пред Politico един от дипломатите на Европейски Съюз, на който, както и на останалите, е била предоставена анонимност, с цел да разисква деликатните диалози при закрити врата. " Те се притесняват, че това ще дестабилизира пазарите, даже и индиректно ".

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, предложи глобите за полутечен природен газ предходната седмица, отбелязвайки първия си опит да насочи наказания към доходоносния газов бранш на Москва.

Натискът е забележителна смяна в тактиката на Европейски Съюз, идваща в миг, когато се натрупват доказателства, че напъните му да понижи приходите на Кремъл от изкопаеми горива - употребявани за финансиране на войната му в Украйна - не дават резултат.

Досега Брюксел се въздържаше от санкциониране на свръхохладения газ, защото цените му са високи, а някои страни се нуждаят от него за електрическа енергия. Франция, Испания и Белгия са най-големите центрове за импорт на съветски полутечен природен газ, огромна част от който по-късно се реекспортира за страни като Германия и Италия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР