Унгария е изплатила на Русия 78,2 млн. евро (96,8 млн.долара)

...
Унгария е изплатила на Русия 78,2 млн. евро (96,8 млн.долара)
Коментари Харесай

Унгария предсрочно е изплатила на Русия 97 млн. долара в рамките на погасяване на кредита за АЕЦ


Унгария е изплатила на Русия 78,2 млн. евро (96,8 млн.долара) в границите на погасяване на заема, употребен за финансиране на разширението на АЕЦ „ Пакш “, споделя във вторник министъра на стопанската система на страната Михай Варга в изявление за унгарският вестник Vilaggazdasag.
Унгария възнамерява да построи два съветски атомни блока ВВЕР-12000. Общият бюджет на плана е 12,5 млрд.евро. Русия обезпечава 80 % финансиране на строителството, Унгария – 20 %.

По думите на Варга, Унгария желае да остави в действие кредитно съглашение, което да служи като „ защитна мярка “ за плана. Министърът прибавя, че Будапеша ще продължи да прави заплащания с изпреварващ график, до момента в който ниските лихви дават такава опция.
Унгарската АЕЦ „ Пакш “ е ситуирана на 100 км от Будапеща и на 5 км от гр. Пакш. Централата е издигната по руски план, като на нея се експлоатират четири блока с реактори вид ВВЕР-440. Централата създава над 50 % от електрическата енергия, създадена в Унгария. В края на 2014 година Русия и Унгария подписаха документи за строителство на пети и шести блок на АЕЦ с реактори по съветска технология ВВЕР-1200. Русия отпусна на Унгария заем от 10 милиарда евро.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР