[-] Умните домове все още са рядкост, но това съвсем

...
[-] Умните домове все още са рядкост, но това съвсем
Коментари Харесай

Малките стъпки към умния дом

[-] Умните домове към момента са необичайност, само че това напълно скоро ще се промени. Най-вероятно още след няколко години доста хора ще живеят в дом, който по днешните стандарти е интелигентен – освен това без да го схващат и без наложително да се стремят към прибавянето на повече устройства с изкуствен интелект, а просто тъй като развиването на технологията върви натам и ще става все по-трудно да вървиш против течението. Днес устройствата, които вършат дома по-безопасен, комфортен и енергоефективен, се създават от от ден на ден компании, а цените вървят непрекъснато в една посока – надолу. Макар те към момента да са доста надалеч от " неумните " си заместители във връзка с цени, е допустимо напълно скоро да забележим конкуренция сред двата вида артикули. Кои обаче са най-интересните артикули във връзка с умни устройства на пазара през днешния ден и не би било неточност да се снабдите с такива даже в зората на умните домове?

Умните асистенти

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Центърът на всеки интелигентен дом са асистентите, които на процедура могат да ръководят всички останали джаджи в къщата или жилището. Основната конкуренция във връзка с асистентите продължава да бъде сред Amazon и Гугъл, които са водачи както в софтуера, по този начин и в хардуера, само че умни представители към този момент вършат десетки компании, измежду които и други познати имена като Huawei. Асистентите повдигат някои въпроси по отношение на събирането на данни за потребителите, само че такива въпроси в действителност повдигат съвсем всички устройства, които използваме в всекидневието си. Същевременно те могат да бъдат доста комфортни и потребни – както за обикновени гласови команди като стартирането на музика или настройването на аларми, по този начин и за по-сложни действия като свързването на други умни устройства, които да бъдат ръководени посредством глас – като осветлението, контактите и датчиците. Умните тонколони несъмнено са най-масово публикуваните домашни устройства към този миг и евентуално и в бъдеще ще останат на тази позиция заради две аргументи – тъй като са комфортни и тъй като са голям пазар за фирмите, които ще продължат да ги постановат и през идните години.

Инвестиция в осветяване

Умните електрически крушки имат доста плюсове и един доста съответен минус: скъпи са, изключително в случай че ги съпоставяме с стандартните им еквиваленти. Инвестицията в тях обаче може да се отплати – както в улеснения, по този начин и в по-малка сметка за ток. Накратко, умното осветяване ще ви разреши да контролирате всичко във връзка с светлината в дома си – от това дали тя ще бъде светла или топла, или даже в червени, зелени и сини оттенъци, до това дали да останат включени, когато усетят, че в стаята към този момент няма никого, отвън интензивно време са или пък вратата е заключена. Можете да вършиме всичко това през телефона си или гласово, в случай че свържете осветлението с интелигентен помощник. Проблемът обаче остава високата цена, която, въпреки да върви надолу, е към момента десетократно по-висока, в сравнение с при обичайните решения. На пазара най-наложени са продуктите на Philips, само че както във всички останали сегменти на умния дом – конкуренция има и тя занапред стартира. Ако има нещо, което би стимулирало покупката на мъдро осветяване, то сигурно е, че разликата ще бъде видяна на момента – напълно безусловно. А след това може да се забележи и посредством сметката за ток.

Интелигентните контакти

Смарт контактите са може би най-хитрото мъдро устройство в дома до този миг, тъй като може да направи всички електроуреди интелигентни по доста елементарен метод. Например, в случай че имате смарт контакт и в него е включен апарат, който няма връзка с интернет, посредством контакта можете да го включвате или изключвате или даже да му създадете график, тъй че пералнята ви да изпере тъкмо тогава, когато се прибирате у дома. През телефона си пък ще можете да виждате и кои контакти в дома ви изразходват най-вече сила, да ги настройвате да бъдат изключени, когато ви няма у дома – или просто да премахнете неприятното възприятие на параноя, че въпреки всичко в действителност сте оставили ютията или фурната включена. В случай че инвестирате в умни контакти, то в действителност не би имало значение, даже да сте ги оставили включени – можете да ги спрете през телефона си, даже да сте на стотици километри. И, несъмнено, да си спестите от сметката за ток.

...и всички други екзотики

Без да навлизаме в детайлности за последните уреди, те демонстрират образно наклонността всичко да става мъдро. Amazon към този момент предлага на уеб страницата си даже интелигентна микровълнова, освен това на цена от едвам 60 $ – с глас можете да й кажете дали желаете пуканки, или да си стоплите пица и тя автоматизирано ще зададе нужните настройки. Компанията Roku пък събира в едно устройство за стрийминг Netflix, Hulu и Amazon Prime дружно със особено отдалечено, което да ви помогне да създадете своя лична библиотека от все по-големите каталози на другите услуги. Друга компания, Logitech, неотдавна показа Harmony Smart Control – отдалечено, посредством което да управлявате всичко в дома си, от тв приемника до климатика и даже осветлението и преносимия компютър си.

Накратко, в бъдеще всички устройства ще бъдат ориентирани към това да бъдат свързани едно с друго и да могат да бъдат ръководени посредством гласови команди. Цените вървят надолу, само че към момента са в пъти по-високи, в сравнение с за неумните им прародители. В случай че въпреки всичко решите да инвестирате в един по-умен дом, е напълно действителна възможност след известно време да се окаже, че сте икономисали повече пари, в сравнение с сте похарчили – и да сте създали жилището или къщата си доста по-удобни, в сравнение с са били.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР