[Shutterstcok] Някои каталози с цветовете на бои могат да си

...
[Shutterstcok] Някои каталози с цветовете на бои могат да си
Коментари Харесай

Оцвети ми това

[Shutterstcok] Някои каталози с цветовете на бои могат да си съперничат със стихосбирки по поетичност и развихряне на въображението – от пустинно цвете и небесносиньо до мирис на слон, кожа на алигатор, а от тази година и има напълно ново бяло, което е определяно като чаша, цялостна с мляко, което е тъкмо с 2% масленост. Безкрайните нюанси на цветовете объркват елементарните консуматори. Американската компания за висококачествени бои Benjamin Moore да вземем за пример оферират 72 типа алено. Те обаче не могат да се конкурират по креативност в названията с английската компания за първокласни бои Farrow & Ball, които не се опасяват да прибягват към имена като " мъртва сьомга " – мрачен цвят сред розово и кафяво. Цветът на мъртвата сьомга е напълно друг от цвета на 2019 година съгласно института на Pantone, който е жив корал. Живият корал беше излъчен след изследване на обществените, икономическите и политическите процеси през миналата година и главното пояснение на Pantone беше, че хората са претърпели много стрес и желаят да виждат и усещат нещо, което би ги успокоило и дало солидна основа и възприятие за поддръжка в всекидневието им, както и жадност за живот. И в случай че такива пояснения сега се възприемат от фешън дизайнери, архитекти, специалисти, графични дизайнери като напълно разумно звучащи, то преди години на хората са им звучали необичайно.

От първата " Теория на цветовете ", която е не на различен, а на самия немски стихотворец Гьоте, до наши дни са направени голям брой научни изследвания по какъв начин въздействат цветовете на хората. Някои на границата на научното, други напълно изкуствоведски и архитектурни като трактата на Василий Кандински върху психическото влияние на цветовете. " Тази година се навършват 100 години от основаването на Баухаус школата, част от която е бил Кандински. Те слагат основите на актуалните ни съвременни разбирания за интериорни цветове ", споделя изкуствоведът Васил Макаринов. Той обръща изключително внимание на трите съществени цвята - жълто, алено, синьо, които обвързва с геометрични фигури и им придава спомагателна символна натовареност. " Сгради, които са били по мостри на Баухуас, са обръщали особено внимание на тези цветове, в това число и къщата на Сирак Скитник на ул. " Борова гора " в София. Според него сега има едно връщане към наситените цветове в интериора от тази ера на модернизма и, несъмнено, към бялото. " Апартаментът, в който аз пребивавам, също е напълно в бяло – един безпристрастен цвят, настрана съвременен във всички конотации на думата. " На българите им лишава време да се откъснат от по този начин обичания им бежов или жълтеникав цвят и да посегнат самоуверено към бялото.
Междувременно учените стартират от ден на ден да се занимават с багрите. Провеждат разнообразни проучвания, които включват и даже замерване на пулса, ядрено-магнитен резонанс и всевъзможни други способи, с цел да се измерят индикаторите на хора, изложени на разнообразни цветове. Резултатите за това по какъв начин въздействат цветовете оказват помощ в голям брой сфери: към този момент знаем доста повече от това, че зелените стени успокояват хората. Всъщност зависи кой тъкмо колорит на зеленото, тъй като синьо-зеленикавата светлина, която излъчват екраните на телефоните, постоянно е считана за причина за бодърствуване. Докато хората се взират в тази синьо-зелена светлина, организмът им забавя произвеждането на хормона на съня мелатонин, тъй като се заблуждава, че е ден.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От друга страна, хора с депресивни положения, които са били подложени на терапия с наситената синя светлина, са се почувствали доста по-добре. Оптимистичните резултати от проучванията в тази посока предизвикат японците да конфигурират гарите на влака в Токио, където има най-вече самоубийства, лампи с ярка синя светлина. Самоубийствата спадат фрапантно – със 74%. След тях и англичаните конфигурират лампи със мощна светлина на пероните, откъдето потеглят влаковете от летището " Гетуик ".

Но в случай че синият цвят ни развеселява и изтръгва от потиснатост, той надали ще е най-хубавият цвят за стените в спалнята. Оказва се, че един съветник по цветовете би трябвало да знае доста повече от това кои са стилните трендове – би трябвало да има и наложилия се напоследък термин " цветова просветеност ". Според Pantone цветовата просветеност значи да сте осведомени с всички аспекти на багрите: от логиката на психиката на цветовете, културния подтекст и асоциациите, които провокират, до най-новите трендове. Един подобен съветник по цветове в Англия взима 320 евро на час, само че в България към момента мъчно би могло да се откри и сходна активност правят интериорни дизайнери или архитекти.

" Светлосиньо е цветът за спалнята ", поучава ни интериорната дизайнерка Руска Чакадия, която работи за едни от най-интересните планове в Тбилиси. Тя споделя някои от препоръките, които тя дава на грузинските клиенти, особено за " Капитал ". Освен светлосиньо Руска предлага и други пастелни цветове – светлорозово, светлозелено и даже златно с розово. А що се отнася до десени – това са растения и цветя.

Но даже дребните неща като синя кафеварка, зелен стол или бяла ваза основават въодушевление. " Именно по тази причина боравенето с цветовете в интериора е от извънредно значение за здравословна и устойчива среда на обитаване ", споделя проектант Ивайло Томов. Той и сътрудника му Марио Мешков от Shuplla споделят наблюдението си от практиката с клиенти: " За благополучие все по-често " класическата " и в този смисъл всеобща композиция бежово с венге дружно с малко оранжево за цвят отстъпва място на все по-индивидуални и себеизразяващи комбинации. " Напоследък българи се вземат решение на по-интересни цветови решения и се обръщат към тях за интериорни решения - значим става самият материал като притежател на текстура и цвят. Сивият цвят става съвременен посредством известността на бетона – в случай че е изпълнен качествено, той внезапно от недодялан и леден примитивен материал, свързван основно със строителството, се трансформира в извънредно прелестен на досег, образно богат на нюанси и текстура и скромен за поддръжка.

И в случай че интериорните дизайнери и архитекти са оптимистични за избора на цветове, продавачите в магазини за багра споделят, че към момента българите всеобщо избират бежово, цвят магнолия и нейни вариации. " От пет години работя тук и клиентите, които идват с дизайнери или планове от тях, са доста малко, макар че предлагаме доста марки бои, в това число и висок клас с огромно многообразие, те все си избират в бежовата гама ", споделя Росен Харалампиев от Color Land на ул. " Раковски ". Избирането по азбучник е доста занимателно за хората и постоянно се стига отново до името и тяхното сугестиране. Наблюдението на Росен ни връща към една от най-скъпите марки за бои в света - Farrow & Ball, които, откакто кръщават елементарното сиво " гръбче на мишка ", съумяват да го продават много по-успешно от конкурентните марки, които оферират същия цвят. Според материал на The New Yorker за техните цветове – марката им е толкоз известен, че боядисването на дома ви в техен цвят ви подсигурява престижност. Или може би не името е било водещо в триумфа им, а фактът, че Дейвид Камерън – някогашният министър-председател на Англия, боядиса в цвят " гръбче на мишка " заслона в градината си, от който написа записките си. Pantone
Доставчикът на цветни системи и технологии за асортимент и акуратно показване на цветове Pantone има и цялостен институт за изследване на багрите. Всяка година те отделят време, с цел да проучват протичащите се естествени, стопански, обществени и даже политически промени по света, с цел да излъчат най-после един цвят победител, който ще е цветът на идната година. За 2019 година това е живият корал - " цвят, който е топъл, натурален и стабилен ", цвят, " който вдъхва убеденост " - PANTONE 16-1546 Living Coral. Това е цвят, който се намира в естествена среда и в природата, по тази причина и носи уют и фамилиарност. Изборът им цели и да притегли вниманието на хората към казуса със загиващите корали. Цветът на предходната година беше виолетовият, а през декември ще разберем и в какви багри ще e 2020 година История на българския цвят на годината
" Цвят на годината " е инициативa, която дава погледа на професионалната колегия към опциите за работа с цветовете. Вече четири следващи години " Оргахим " събира на едно място водещи интериорни дизайнери, блогъри, актьори за актуалното градско изкуство и избира цвят и наклонност, която ще повлияе върху желанията в интериорния дизайн и архитектурата през идващите дванадесет месеца. " Формално ние сме компания, която създава лакове и бои, само че в същността си " Оргахим " основава цветове. Цветовете участват на всички места към нас и провокират разнообразни чувства и прекарвания у хората. Затова мога да кажа, че ние продаваме страсти и показа ", отбелязва маркетинг мениджърът на " Оргахим " Емил Кунчев. Определянето на стилния за България цвят задава местен тренд и подкрепя потребителите в избора на бои и материали за украса. За цвят на 2019 година " Оргахим " избра органик - колорит на зеленото. Цветът органик е колорит на зеленото, който е с главно символно значение на напредък, развиване, природа, успокоение, вяра, мир. От психична позиция той бележи функционалността " чувство " (функцията на действителното). В доста култури зеленото е знак на шанс. Чистото зелено се счита за допустимо най-спокойния и безпристрастен цвят. Добавянето на бяло и бежово в зеленото му придава пастелност и чувство за непорочност и последователност. Този колорит от символна позиция е мек, успокоителен и ветровит. Избирането му за цвят на 2019 приказва за нуждата от успокоение, разсъдъчност, превръщане към себе си и основаване на възприятие за вяра, напредък и развиване. Носи обръщение за мир и природосъобразен метод на живот. Тази година самодейността " Цвят на годината " се уголемява посредством привличане на нови професионални общности и нови форми за показване и интеракция с потребителите. Още на церемонията през януари беше спретнат пъзелът " Цвета на 2019-та ". " През годината са планувани още разнородни и ефектни начинания, които да вършат всекидневието на хората по-цветно, по-приятно и свежо ", добавя Емил Кунчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР