Оборудването на дома с умни устройства, които улесняват живота на

...
Оборудването на дома с умни устройства, които улесняват живота на
Коментари Харесай

Българската следа в умната къща

Оборудването на дома с умни устройства, които улесняват живота на потребителите, спестявайки им най-много време и запаси, става все по-достъпно. Компаниите непрекъснато усилват портфолиото си от артикули, чиято цена пък с всяка година понижава. Концепцията за образован дом добива все по-голяма известност и в България и на пазара към този момент се оферират редица лесни за внедряване решения. От обособени умни устройства за сигурност, ръководство на осветяване, температура и вода до цялостни централизирани системи за автоматизиране на дома.

Иновативни решения оферират и от ден на ден български компании. Въпреки че продажбите им значително са ориентирани към по-големи задгранични пазари, продуктите им могат елементарно да бъдат поръчани и тук. Представяме ви умните устройства за дома на три български производителя, които усилват разнообразието си от артикули, подготвени да се конкурират с водещите световни компании в бранша. MClimate

Българският стартъп MClimate е измежду най-бързо разрастващите се в екосистемата и след близо шест години на пазара екипът на компанията към този момент предлага пет умни устройства за автоматизация на дома. Фирмата стартира първо с създаването на аксесоара за климатици Melissa, който не изисква монтаж и ръководството на климатика става посредством мобилно приложение. През него може да се зададе избран график за включването и изключването му или автоматизирано да се задейства през геолокацията на смарт телефона според от местоположението на потребителите. Цената на устройството е 99 евро, а с изключение на улеснение компанията дава обещание и икономисване от разноските за ток. Сред другите артикули за контролиране на температурата в дома на българската MClimate е устройството за радиатори Vicki. Възможностите му се припокриват с тези на Melissa, а цената му е 59 евро.

Стартиращата компания разраства портфолиото си от артикули и предлага на пазара още умни контакти SmartPlug на цена 33 евро и устройство за ръководство на бойлер Bobbie за 129 евро. MClimate създава и цялостна интелигентна прахосмукачка робот Maya на цена 359 евро с вградена камера, посредством която може да се наблюдава придвижването й, както и да се вършат фотоси от разстояние. Всеки от продуктите може да се ръководи отдалечено, през мобилното приложение, а ползвателите му получават в действително време информация за потреблението си. Българската компания следва да пусне на пазара и решения за сигурност, които включват детектор за пушек, датчик за придвижване, устройства за течове и отворени порти и прозорци.

Най-голяма част от продажбите на MClimate са в скандинавските страни и много по-малко в България. " Теси "

От пролетта на 2017 година българската компания " Теси " стартира продажба на умния си бойлер Modeco Cloud. Уредът има Wi-Fi връзка и може да се настройва от разстояние през мобилното приложение tesyCloud, създадено също от компанията. Потребителите могат да контролират отдалечено включването и изключването му, температурата на водата, както и да наблюдават потреблението си. Умният бойлер може да работи и на енергийно ефикасен режим, който още веднъж може да се зададе през мобилното приложение. Така уредът се настройва съгласно навиците на потребителите и работи тогава, когато има потребност от топла вода и според от нужното количество. Цената на бойлерите варира съгласно размера им - 82-литровите са на стойност 479 лева, а 143-литровите костват 529 лева Българската компания продава уредите както в България, по този начин и в редица друга европейски страни.

В портфолиото си от умни артикули " Теси " включва и електрически конвектор с интернет ръководство Convecto Cloud, което също се ръководи през мобилното приложение на компанията. Функциите му наподобяват тези на бойлера, като в допълнение може да бъде надъхан и да вземем за пример режим " отворен прозорец ", при който конвекторът се изключва при рухване на температурата в помещението. Цената му варира според от мощността, като стартира от 249 лева за 500 W до 349 лева за 3000 W. " Алтерко роботикс "

Българската софтуерна компания " Алтерко роботикс ", част от холдинга " Алтерко ", предлага на пазара умни устройства за автоматизация на домовете от серията Shelly. Портфолиото на компанията включва преходника за контакт Shelly Plug, умната крушка Shelly Bulb, детекторите за пушек и мокрота Shelly Smoke и Shelly H&T, както и система за наблюдаване.

Умната крушка Shelly Bulb може да бъде настроена съгласно желанията на потребителя посредством безплатното мобилно приложение Shelly Cloud. Тя може да се включва и изключва сама в избрани часове, както и да следва залеза и изгрева на слънцето по авансово заложен седмичен график. Цената варира съгласно закупеното количество, като стартира от 19.90 евро за крушка. Чрез умния преходник за контакт Shelly Plug потребителите могат да ръководят отдалечено всеки обвързван в него електроуред, както и да наблюдават в действително време количеството употребявана сила. Цената му стартира от 32.40 евро.

Устройството Shelly H&T наблюдава несъразмерните промени на влажността в дома и температурните съмнения. Компанията дава обещание 16 дни устойчивост на батерията, както и предпазване на всички данни от потреблението на устройството на цена 23.99 евро. Умният детектор за пушек Shelly Smoke се свързва към домашната Wi-Fi мрежа и няма потребност от спомагателни контролери. При засичане на пушек устройството изпраща уведомление на мобилните устройства на потребителите, както и издава звуков и светлинен сигнал. Цената му е 39.99 евро. Системата за наблюдаване на българската компания пък може да изпраща уведомление за придвижване в следената в действително време зона, а записите се пазят за интервал от една седмица. Цената му е 199 евро.

От " Алтерко роботикс " създават още и универсалното устройство Shelly Sense за ръководство на разнообразни уреди в дома, измежду които климатик, тв приемник, система за домашно кино, както и разполага със датчици за придвижване, засичане на температура, мокрота, мощ на светлината и звука. Цената му е 99 евро и също се ръководи през мобилното приложение на компанията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР