Умереното използване на мобилен телефон в продължение на няколко часа

...
Умереното използване на мобилен телефон в продължение на няколко часа
Коментари Харесай

Няма да повярвате! Ето какви са ползите от употребата на смартфон за психичното здраве

У мереното потребление на мобилен телефон в продължение на няколко часа дневно понижава риска от психологични проблеми , сочи изследване, представено от Мейл онлайн.

Изследователи от университета Ханянг в Южна Корея са открили, че хората на възраст сред 13 и 18 години, които са употребявали смарт телефона си най-вече по два часа дневно, са имали по-малък риск от меланхолия, проблеми със съня, стрес, мисли за самоубийство и алкохолна взаимозависимост, в сравнение с техните връстници, които въобще не са употребявали сходно устройство.

Употребата на смарт телефона над четири часа обаче е обвързвана с 22% риск от тъкмо тези здравословни проблеми , открили учените. 

Въпреки че множеството проучвания демонстрират, че несъразмерното време, прекарано пред екрана, може да бъде нездравословно за нашето богатство, откривателите споделят, че дребните количества могат да бъдат “полезни ”, когато става въпрос за потреблението на телефон в млада възраст .

Учените открили, че умерената приложимост е потребна за обществени цели, като оказва помощ в битката със самотата и изолацията. Прекалената обаче постоянно е симптом за проблеми в други сфери на живота, като точно нещастните хора са по-склонни да злоупотребяват със смарт телефоните .

“Един до два часа време за прилагане защищава от опити за самоубийство... От нашите резултати се вижда, че използването на смарт телефони за по-малко от два часа дневно даже наподобява потребно за психологичното здраве ”, споделят откривателите. 

“Нашето изследване сподели, че неподходящите резултати върху здравните индикатори се демонстрират след четири часово потребление на смарт телефони, което подхожда и на други изследвания ”, прибавят те.

Специалистите са разгледали данни от 2017 година и 2020 година на 50 000 младежи от извършеното корейско онлайн изследване на рисковото държание на младежите, което съдържа 103 въпроса за физическото и психическото здраве.

През 2017 година и още веднъж през 2020 година е въведен и въпросник за потреблението на смарт телефони. 

Изследователите са разгледали връзката сред употребата  на телефона и здравните резултати, като са отчели други фактори като възраст, пол и социално-икономически статус. 

В съпоставяне с резултатите за здравето на хората, които не употребяват телефон, при младежите, които използват това устройство най-много до два часа дневно, вероятността да бъдат уплашени е с 30% по-малка, а да имат неприятен сън - с 27% по-ниска. 

Освен това при тях опцията да изпаднат в меланхолия е с 38% по-малка, да се самоубият - с 43%, а да злоупотребяват с алкохол - с 47%.

Подобни резултати са открити и при младежите, които са употребявали телефона си сред два и четири часа дневно. В съпоставяне с хората, които въобще не са употребявали телефон, при тях вероятността да бъдат уплашени е била с 29% по-малка, а да изпаднат в меланхолия - с 34% по-малка. Също по този начин вероятността да се самоубият е с 40% по-малка, а вероятността да злоупотребяват с алкохол - с 27%.

Изследователите акцентират, че в изследванията може да се промъкне користолюбие, защото предходни разбори са посочили, че младежите с прочувствени компликации може да са по-склонни към несъразмерна приложимост на смарт телефон.

Екипът е открил, че използването на телефон има негативен резултат върху здравните резултати, когато е достигнала сред четири и шест часа или повече по отношение на неупотребяващите.

В съпоставяне с тези, които са употребявали телефона си по-малко от четири часа дневно, хората, които са го употребявали повече от четири, са били по-склонни към затлъстяване и неприятно психологично здраве. Смята се, че това ненапълно се дължи на обстоятелството, че те прекарват повече време на телефона си, вместо да спортуват.

Изследването е оповестено в списание “Пъблик лайбръри ъв сайънс уан ”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР