УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“ и УМБАЛ „Александровска остро осъдиха изказването на

...
УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“ и УМБАЛ „Александровска остро осъдиха изказването на
Коментари Харесай

ИСУЛ и „Александровска“ остро осъдиха изказване на бившия здравен министър Таня Андреева

УМБАЛ „ Царица Йоана-ИСУЛ “ и УМБАЛ „ Александровска остро осъдиха изявлението на някогашния здравен министър доктор Таня Андреева, направено по време на полемиката „ Кадровият недостиг в опазването на здравето – последствия и потребност от промени “, проведена от „ Индекс на лечебните заведения “, която се организира във вторник.

Тогава доктор Андреева съобщи, че роенето на лечебните заведения е основната причина за дефицита на фрагменти, че е извънредно време да бъдат закрити неработещите структури и че в случай че ИСУЛ и Александровска болница бъдат закрити, никой няма да разбере, че ги няма.

В отворено писмо някогашния шеф на ИСУЛ проф. доктор Бойко Коруков пита дали доктор Андреева прави разлика сред университетска, общинска, профилирана и прочие лечебни заведения, дали има визия, че университетските лечебни заведения имат и консултативна, специалиста и научна активност и че тази активност не се реализира от единици, а от система.

„ Чевръстият апел на доктор Андреева за изключване на „ командно дишане “ предшестван ли е от разбор на пациентите, постъпващи в двете лечебни заведения? Ясно ли че те идват от цялата страна? Има ли разбор на положението им не по критериите на клиничните пътеки, а на медицината? Достигнал ли е до нея общоизвестния факт, че това са хора с тежки болести, на които другаде не може да се помогне, изискващи дълъг, безценен болничен престой, който самите те не могат да заплатят? Клиниката по детска клинична хематология и онкология се намира в УМБАЛ „ Царица Йоана-ИСУЛ “.

Не ми е известно доктор Андреева да е съдействала с нещо като министър на опазването на здравето

и политик за изграждане на национална детска болница Докато събаря стените на ИСУЛ или ги трансформира в каквото са си наумили такива като нея, има ли проект за това къде ще бъдат лекувани децата с онкологични заболявалия от цялата страна? И има ли отговор на въпроса за какво пациентите с такива заболявалия не интригуват частните лечебни заведения? Сигурна ли е доктор Андреева, че майките на тези деца няма да виждат, че ИСУЛ го няма? “, пита още проф. Коруков.

В умозаключение той декларира, че в политиката към лечебните заведения липсва държавност, теоретичен разбор и тактика за бъдещето на бранша. „ Липсва съзнанието, че болничното заведение е не проблем на болния човек и медицината, а на нацията. За страдание поносим освен думите, само че и дейностите на хора, които се претърпяват като политици и експерти, без да имат даже базисни знания и умения за ръководство и без да носят национално виновен морал “, приключва проф. Коруков.

По-късно бордът на шефовете на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ излезе с позиция, в която изцяло поддържа отвореното писмо на някогашния шеф на болничното заведение.

„ Като някогашен министър и експерт, който от години работи в здравния бранш, доктор Андреева би трябвало по-добре от нас да е осведомена, че наред с останалите звена, на територията на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намират няколко клиники с национално значение като Клиниката по ушно-гърлени заболявания, която е най-голямата в България; Клиниката по гастроентерология, която също е една от най-големите в България; Единствената по рода си у нас Клиника по детска клинична хематология и онкология. Тези клиники обезпечават ДЕНОНОЩНА и квалифицирана здравна помощ на пациенти от цялата страна.

От Института за специализация и рационализиране на лекарите, каквото е смисъла на абревиатурата ИСУЛ, са тръгнали 20 от медицинските катедри в България, като доста от тях, сред които Катедрата по ушно-гърлени заболявания, Катедрата по гастроентерология и други към момента се намират на територията на здравното заведение. Нима админ като доктор Андреева не знае, че опълчването на държавни против частни лечебни заведения не е в интерес на никого, а минимум на българските пациенти, за които сякаш е загрижена?

Как се усеща доктор Андреева, наричайки „ безполезни “, а трудът им „ неосезаем “

лекарите, медицинските сестри, санитарите, които в последните 2 години са непрекъснато на своя пост, лишавайки се от отмора, тъй като УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ беше и продължава да е НА ПЪРВА ЛИНИЯ в битката със SARS-CoV-2? Бихме желали изрично да заявим, че няма да допуснем някой да подценява труда и напъните на работещите в едно от най-старите и авторитетни лечебни заведения в България - УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, декларира управлението на болничното заведение.

Със своя позиция излязе и Медицинският съвет на УМБАЛ „ Александровска “, в която беше наказано остро изявлението на доктор Андреева.

„ Считаме, че

изказването на доктор Андреева е безогледно, несъответстващо и преднамерено,

като се основаваме на следните неоспорими обстоятелства. УМБАЛ " Александровска " е най-голямата и най-старата университетска болница в страната, в която се е осъществило практическото и академичното образование на огромна част от елитните експерти на българската медицина; Болницата постоянно е заемала челна позиция съгласно класациите на МОН за научна активност и по време на акредитация е покривала критериите за група " хайлайф " на институциите от категория " Медицински науки, опазване на здравето и фармация " ; Лечебно-диагностичната, трансплантационна, диспансерна, образователна и научно-изследователска активност се реализира в 25 независими клиники, 3 референтни лаборатории, отделения, центрове и консултативни кабинети, някои с неповторими функционалности и значение за страната; Повечето от ръководителите на катедри към Медицински университет – София, както и главната част от координаторите на експертните препоръки и комисии към Министерство на здравеопазването по обособените клинични дисциплини са лекари и преподаватели от Александровска болница “, се споделя в позицията на Съвета.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР