УМБАЛ “Свети Георги излезе с официална позиция след разпространен в

...
УМБАЛ “Свети Георги излезе с официална позиция след разпространен в
Коментари Харесай

УМБАЛ “Свети Георги“ след случая със слепия мъж от Кърджали: Остро възразяваме срещу репортажа

УМБАЛ “Свети Георги ” излезе с публична позиция след публикуван в медиите материал за възрастен мъж, който е останал кьорав в резултат на интервенция на синусите. Припомняме, че в материал на Нова телевизия стана ясно, че преди две години 72-годишният Неделчо Неделчев от Кърджали е признат за интервенция на синус в клиниката по лицево-челюстна хирургия на болничното заведение. Той ляга на операционната маса с две здрави очи и се разсънва изцяло кьорав с едното.
Прочетете още
Операцията на Неделчо е направена от началника на клиниката проф. Петя Печалова и от доктор Павлов, който има компетентност орална, а не лицево-челюстна хирургия и няма право да взе участие в такива интервенции, споделя възрастният мъж. Според него доктор Павлов е объркал нещата. Той отхвърля да напусне болничното заведение, до момента в който не му бъде направена интервенция на окото. Интервенцията обаче се оказва несполучлива, тъй като към този момент е било късно.

Районната прокуратура в Пловдив стартира следствие за породена телесна щета заради неведение или немарливо осъществяване на занимание, или друга правно регламентирана активност представляваща източник на нараснала заплаха. От прокуратурата прецизират, че по делото са разпитани всички очевидци и са събрани всички писмени доказателства. Предстои да бъде назначен петорна сложна правосъдно здравна експертиза. При разпитите множеството лекари твърдели, че не помнят детайлности към интервенцията и положението на мъжа.

От УМБАЛ “Свети Георги ” декларират в позицията си, че остро възразяват излъчения репортаж и метода, по който е показана информацията в него. В изказването прибавят, че материалът „ преследва цели, разнообразни от обективното и правдиво информиране на обществото.

Публикуваме и формалната позиция на УМБАЛ “Свети Георги ”:

„ Официална позиция на ЕАД, гр. Пловдив във връзка материала на журналиста Вероника Димитрова със заглавие “Съмнения за голям брой фиктивни хоспитализации и лекарска неточност ”, излъчен на 10 ноември 2023 година в предаването на Нова ТВ “Здравей, България ”.

Остро възразяваме против излъчения репортаж и на първо място – против метода, по който е показана информацията в репортажа, явно преследващ цели, разнообразни от обективното и правдиво информиране на обществото.

В репортажа не се разграничават ясно обстоятелствата от мненията и догатките, не се показват разнородни отзиви и гледни точки, което слага под подозрение, че с материала се показва на обществото точна и тествана информация. Материалът отразява няколко пациенти, които са били приети в болница в УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив с разнообразни здравословни проблеми, наложили лекуването им в Клиниката по лицево-челюстна хирургия. В кадър се демонстрират епикризи, върху които пациентите излагат своите персонални усещания и отзиви, като интервюиращият публицист разчита на тяхната емоционалност. В фрагментите се виждат и хора с маски, с изменени гласове, които не смеят да застанат с името си зад думите си. Внушението от репортажа на Нова телевизия, че в клиниката се вършат копия на персонални документи на пациенти, задържат се персонални карти и прочие, не дава отговор на истината!

Годишно през УМБАЛ “Св. Георги ” минават над 80 000 приети в болница пациенти, които получават незабавна и планова квалифицирана и в огромната си част животоспасяваща помощ, както и над 80 000 пациенти, които не се хоспитализират. Всеки от тези жители има право на отбрана по съответния законов ред, когато са нарушени правата му и/или са му породени вреди. Единствено Съдът е способният орган, който преценява съществуването или неналичието на виновност и присъжда обезщетение при фактически открито увреждане.

Такъв е и съответния случай на пациент - господин Неделчо Неделчев, лекуван в Клиника по ЛЧХ преди две години, по време на епидемията от КОВИД 19. Същият е подал сигнал през месец април 2022 година в Криминална полиция, град Пловдив, като е формирано досъдебно произвеждане.

При извършено претършуване и изземване от проверяващите органи през месец април 2023 година, от клиниката е конфискувана здравната документи, съхранявана в архива, направена от лекарите и касаеща лекувани пациенти. В клиниката и в дома на проф. Печалова не са открити копия на персонални карти на пациенти и непозволено съхранявани документи, каквито изказвания се чуха от ефира на Нова телевизия!

Работата на публицистите и отразяването на обстоятелствата от медиите следва да кореспондира с правилата на етиката.

За страдание, за следващ път употребяваните в предаването внушения водят до основаване на негативизъм и съмнение на пациентите към системата на опазване на здравето, към лекарите и медицинските сестри и хората, които непрекъснато се трудят за запазване на здравето на пациентите и съответно към УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив - най-голямото държавно лечебно заведение за болнична помощ в България.

През последните 13 години Държавната болница ясно се отличава със своето сполучливо развиване, резистентен и непрестанен кадрови и стопански напредък. Днес УМБАЛ „ Свети Георги “ ръководи нови планове за над 70 милиона вложения, сред които са построяването на най-голямата и съвременна за момента детска клиника у нас, най-големият болничен многоетажен паркинг, хеликоптерна площадка, личен слънчев парк, в това число и обновяването и модернизацията на редица клиники и отделения. Логично задаваме въпроса - кому е нужно и потребно охулването и отрицателната реклама на една от най-успешните държавни лечебни заведения в България?

Ролята на медиите в обществото за откриване на проблеми и за поощряване на виновното държание на българските медици е извънредно значима, само че не и когато с сходни материали, употребяващи страстта на пациента и неосведомеността на фена и целящи само сензация, се влияе отрицателно върху репутацията на лекарите и медицинските експерти, надалеч преди произнасянето на съда или други способени органи.

Припомняме, че и все още се води досъдебно произвеждане, като медията е осведомена от представители на прокуратурата за следствието. Единствено способените органи по Наказателно-процесуалния кодекс могат да дефинират обещано деяние като закононарушение или не, да упрекват и раздават правораздаване, включително да реализират публично неодобрение. 

Независимо от това, в лечебното заведение е назначена незабавна инспекция по изнесените в предаването случаи. В УМБАЛ “ Св. Георги ” ЕАД има ясна система за носене на лична отговорност от всеки чиновник и ограничения, които се ползват както по Кодекса на труда, по този начин и по Вътрешните правила на болничното заведение.

Конкретни дейности по отношение на избрани лица или чиновници могат и ще бъдат неотложно подхванати, в случай че след привършване на законните процедури и инспекции се потвърдят нарушавания ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР