УМБАЛ Св. Марина-Варна завършва 2023 г. с положителни финансови резултати

...
УМБАЛ Св. Марина-Варна завършва 2023 г. с положителни финансови резултати
Коментари Харесай

24 автоложни и 21 алогенни транплантации са извършени в УМБАЛ „Св. Марина“ през 2023 г.

УМБАЛ „ Св. Марина " -Варна приключва 2023 година с позитивни финансови резултати и без отговорности към страната, общината и чиновниците. Това регистрира изпълнителният шеф на лечебното заведение проф. доктор Силва Андонова на празничен медицински съвет, на който бяха показани резултатите на болничното заведение за тази година, представена от пресцентъра на лечебното заведение.

УМБАЛ „ Св. Марина “ е най-големият шеф в тpeтия пo paзмep нa пpoизвeдeнa пpoдyĸция иĸoнoмичecĸи цeнтъp Варна – Девня, съгласно проучване на Института за пазарна стопанска система, акцентира проф. Андонова. Към момента в лечебното заведение работят над 2 хиляди чиновници – от тях 515 лекари и 708 експерти по здравни грижи.

През 2023 година през лечебното заведение, до сегашния миг, са минали 54 771 заболели, от тях 51% по неотложност. Планово са лекувани 27 979 пациенти, по неотложност 26 792 пациенти с: инсулти - 2108, инфаркти - 1741, кръвоизливи и животозастрашаващи положения - 5054. Лекувани са 7353 деца и 2983 пациента с психологични разстройства. Терапевтично лекуване е извършено при 44279 пациента. Извършени са 20123 диализи и се следят 80 са диспансеризирани след бъбречна трансплантация.

УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна е единствената болница в България, в която се правят костно-мозъчни трансплантации на възрастни и деца. През 2023 година са осъществени 24 автоложни и 21 алогенни транплантации.

От повече от 22 години университетската болница не е единствено ТЕРАПИЯ, а и ХИРУРГИЯ. Оперирани са 9449 пациенти в Първа клиника по хирургия, Втора клиника по хирургия, Клиника по гръдна хирургия, Клиника по урология, Клиника по съдова хирургия, Клиника по неврохирургия, Клиника по ортопедия и травматология, Клиника по кардиохирургия, Клиника по ушно-носно-гърлени заболявания и Клиника по лицево-челюстна хирургия.

Най-значимите събития за варненската университетска болница през актуалната година са откриването на Центъра по инвазивна електрофизиология, закупуването на мобилна рентгенова система за потребностите на Първа клиника по кардиология и обезпечаването на ехографски апарати за Клиниките по гастроентерология, ревматология и вътрешни заболявания. Приоритетен план е построяването на нова постройка за Първа и Втора клиника по инфекциозни заболявания към УМБАЛ „ Св. Марина “. Инвестициите на Медицински университет-Варна в лечебното заведение са над 4 милиона лв.. Проф. Андонова благодари на Академичното ръководство на Университета за ползотворното съдействие и взаимната активност.

В доклада за 2023 година проф. Андонова посочи триумфа на четирима лекари от болничното заведение, които бяха удостоени с най-високото отличие „ Лекар на годината “ на Българския лекарски съюз. Това са проф. доктор Валентин Игнатов, доцент доктор Щерю Щерев, доктор Явор Петров и доктор Даниел Димитров, които получиха награди в разнообразни категории. 18 изявени експерти бяха отличени в влиятелната ранглиста „ Лекарите, на които имаме вяра “ на вестник „ 24 часа “.

На тържествения медицински съвет, който се организира на 19 декември, 7 чиновници на УМБАЛ „ Св. Марина " – Варна бяха наградени за дългогодишна безупречна работа, реализирани високи резултати и принос за развиването на лечебното заведение. Проф. Андонова връчи почетни плакети и грамоти на проф. доктор Димитричка Близнакова от Първа детска клиника, доцент доктор Александра Цукева – Сантева от Първа клиника по нервни заболявания, ст. м. с Таня Михайлова от Клиника по ядрена медицина и метаболитна терапия, м. с. Мариана Добрева от Клиниката по образна диагностика, м. с. Румянка Николова от Първа клиника по кардиология, м. с. Фатме Ибрям от Първа психиатрична клиника и  на госпожа Пепа Иванова от отдел „ Санитарен надзор “ в университетската болница.

Ръководителят на Катедрата по психиатрия проф. доктор Христо Кожухаров връчи обичайните награди на името на доктор Васил Христов на млади лекари и медицински сестри. Отличия получиха доктор Даниел Димитров от Отделение по анестезиология и интензивно лекуване на заболели с кардиохирургични интервенции, доктор Драгомир Стоянов от Клиника по здравна онкология, м. с. Иванка Стоянова от Първа клиника по кардиология и ст. м. с. Габриела Георгиева от Първа клиника по нервни заболявания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР