УМБАЛ Св. Иван Рилски“, Клиниката по неврохирургия и Референтният център

...
УМБАЛ Св. Иван Рилски“, Клиниката по неврохирургия и Референтният център
Коментари Харесай

С нова 3D-ендоскопска техника за лечение на хипофизни аденоми се сдоби УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, Клиниката по неврохирургия и Референтният център за ендоскопско лекуване на хипофизни аденоми и други тумори на черепната база към този момент разполагат със модерна 3D-ендоскопска техника, обезпечена от МУ – София, оповестяват от лечебното заведение.

Техниката към този момент е налична и въведена в ежедневна приложимост в клиничната процедура. „ За разлика от общоприетия ендоскоп, който разполага с една микрокамера, при 3D-ендоскопа триизмерният облик се генерира от две камери, интегрирани на върха на железно цилиндрично тяло “. Това изяснява доцент доктор Асен Хаджиянев, дм., началник Катедра по неврохирургия МУ-София, Началник сектор  Клиника по неврохирургия и началник на център за ендоскопско лекуване към УМБАЛ “ Св. Иван Рилски “.

Основното преимущество на 3D-ендоскопията е реалистичното усещане на анатомичните структури и по-добрата визуализация на оперативното поле. Високата разграничителната дарба на 3D-ендоскопа, с изключение на реалистичният облик, разрешава и по-доброто разграничение на хубавичко от патологично променената част на тъканите (тумор или друга тъкан).

Допълнителен профилиран програмен продукт може да трансформира облика и  да го трансформира в 3D, като по този метод се реализира ясно обрисуване на кръвоносните съдове в тъканите (нормални и патологични).

В допълнение към 3D ендоскопа, новата инсталация включва и интраоперативен микросонограф (доплер) за измерване  дебита на кръвотока на вътрешната сънна артерия и други значими кръвоносни съдове. Микродоплерът обезпечава спомагателен комфорт и сигурност в работа на хирурга, като позволява  идентифициране на значими кръвоносни съдове в туморната тъкан или в структурата на кавернозния синус (структура в непосредствена близост  до хипофизната жлеза, в която се намират  вътрешната сънна артерия и черепно мозъчните нерви, които дават отговор за придвижването на очите).

3D-ендоскопската техника намира приложение в хирургичното лекуване на хипофизни аденоми, менингиоми, краниофаннгиоми, кистични лезии, възпалителни процеси и други Също по този начин, е желан способ за избор и при тумори, ангажиращи региона на сфеноидалния синус, селарната, супраселарната и параселарни области, както и някои процеси, засягащи предната част на черепната база.

Новата техника се употребява за ендоназална, ендоскопска хирургия, при която, с помощта на актуалните технологии, неврохирургът доближава до тумора през носната празнина, което подсигурява минимална хирургична контузия, по-добър резултат от хирургичното лекуване и по-бързо възобновяване.

„ Екипът от експерти в Клиниката по неврохирургия и центъра, имат нужната подготовка и задоволително богат клиничен опит в ендоскопската хирургия “, добавя доцент доктор Хаджиянев, който е един от най-търсените експерти у нас при неврохирургичното лекуване на хипофизни аденоми. Той разяснява, че новата 3D-ендоскопската техника не изисква в допълнение образование, а дава на хирургичния екип отличен подробен аспект на оперативното поле което безспорно ще докара до по-добри резултати от лекуването и ще понижи риска от нежелани затруднения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР