Кой е най-полезният плод на света? Може би сте си

...
Кой е най-полезният плод на света? Може би сте си
Коментари Харесай

Учени определиха най-полезния плод на света

Кой е най-полезният плод на света? Може би сте си задавали този въпрос. Е, в този момент откриватели най-сетне дефинираха кой е той!

Разбираемо е да се потупвате по рамото всякога, когато добавите плод в чинията си. В края на краищата растителната диета се счита за главен метод да намалите риска от развиване на редица съществени болести, като сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и диабет вид 2.

Въпреки че всички плодове се считат за здравословни, има един, който се счита за по-добър от останалите, съгласно откривателите от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC).

Кой е най-здравословният плод?

Според Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) най-здравословният плод е доматът (и да, доматът се счита за плод!).

Това се основава на разбивка на точките за компактност на питателните субстанции на 41 „ мощни “ плодове и зеленчуци, където доматът е получил 20,37 точки.
Макар че доматите не са най-добре класираният артикул – това отличие се пада на кресона, който получи съвършените 100 точки – те са най-хубавият плод.

Снимка: Freepik

Какво прави доматите толкоз здравословни?

„ Доматите са богати на хранителни субстанции и са отличен източник на антиоксиданти, изключително на ликопен, който е обвързван с понижен риск от сърдечни болести и рак “, споделя Скот Кийтли, RD, съосновател на Keatley Medical Nutrition Therapy.

Той показва, че доматите са богати и на витамин С, калий, фолат и витамин К.

„ Ликопенът се усвоява изключително добре, когато доматите са сготвени, което прави доматените сосове, пасти и супи превъзходен избор за банкет на хранителни субстанции “, споделя Кийтли. „ Балансът сред фибрите и хидратацията в тях също подкрепя здравето на червата и храносмилането. “

Според Кийтли е потребно да съчетаете доматите със здравословна лой, да вземем за пример зехтин, с цел да подпомогнете усвояването на питателните субстанции.

„ За тези, които ги харесват сурови, прибавянето на домати към салати или консумирането им като закуска към момента обезпечава доста витамини и хидратация “, споделя Кийтли.

Има ли други плодове, които се приближават до домата?

Списъкът на CDC класира тези плодове много високо:

Лимон

Ягоди

Портокали

Лимони

Грейпфрут

„ Плодовете – изключително боровинките и ягодите – са богати на антиоксиданти и хранителни субстанции, които могат да съперничат на изгодите за здравето на доматите “, споделя Кийтли. „ Плодовете, сходно на доматите, са богати на витамин С и фибри, с спомагателен бонус от антоцианини, които оказват помощ за понижаване на възпаленията. “

Колко домата би трябвало да изяждате дневно?

Министерството на земеделието на Съединени американски щати предлага множеството възрастни дами да изяждат 1,5 до 2 чаши от тези плодове дневно, а множеството възрастни мъже да се стремят към 2 до 2,5 чаши.

„ Няма универсална рекомендация, само че включването на един приблизително огромен домат или чаша чери домати в ежедневната ви диета би било отлично начало “, споделя Кийтли. „ Доматите обаче са киселинни и за някои хора – изключително за тези, които са предразположени към рани от рак – потреблението на прекалено много киселинни храни може да раздразни устата или да изостри тези рани. “ 

За тези, които не обичат домати (или просто желаят да разнообразят нещата), Кийтли предлага да разнообразявате храната си.

„ Въпреки че доматите са отлични, балансирането им с други плодове и зеленчуци може да помогне за понижаване на евентуалното раздразнение от киселинността, като в същото време обезпечава необятен набор от хранителни субстанции “, споделя той.

 

Източник – Women’s Health/Превод:SafeNews

Още вести четете в: Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР