Ултраскъпият мост от Краснодарския край до Кримския полуостров бе открит

...
Ултраскъпият мост от Краснодарския край до Кримския полуостров бе открит
Коментари Харесай

Кримският махмурлук. Защо му е на Путин мостът над Керченския проток


Ултраскъпият мост от Краснодарския край до Кримския полуостров бе открит на 15 май. Руският бюджет похарчи за задачата 228 милиарда рубли, без да се реши икономическата успеваемост на сходна инвестиция.

Президентът Владимир Путин взе присъединяване в откриването на Кримския мост - пръв мина с камион по него, а в сряда автомобилното придвижване бе намерено публично. В церемонията се включи и милиардерът Аркадий Ротенберг, взел участие в контрола върху хода на градежа.

Скъсването на украинско-руските връзки и присъединението на Крим към Русия, изострили икономическата рецесия, парадоксално дадоха живот на прекомерно огромни инфраструктурни планове. На първо място ще споменем прокарването на енергиен мост от Русия към Крим, на жп линия заобикаляща Украйна, а в този момент и на транспортен мост през Керченския пролив.

И трите плана изискваха колосални инжекции от бюджета. Икономическата целенасоченост не бе предмет на полемики - на напред във времето излязоха политическите претекстове.

Енергийният мост и жп линията

Първо завърши работата по енергийния мост - през май 2016 година Спешна потребност от подобен се очерта, откакто Украйна наложи енергийна обсада на полуострова. През 2014-2016 година постоянно бе изключвано енергоподаването за Крим.

Общата стойност на енергийния мост възлезе по публични данни на 47 милиарда рубли; с множеството средства бяха построени далекопроводи от Ростовската АЕЦ до Таманския полуостров. За подсигуряване на зареждане бе ускорено въвеждането в строя на Трети енергоблок от атомната централа. През Керченския пролив бяха трансферирани кабелно-въздушни линии - по въздуха, с поддържащи опори, и по морското дъно. Построена бе и подстанция, също и нужната инфраструктура.

От руско време насам част от жп линията в посока на юг от Москва минаваше през крайгранична територия на Украйна в Луганска област. След събитията от 2014 година този миг доби стратегическо значение: съветските управляващи сметнаха, че Киев може да блокира жп транспортите по това трасе. Съответно втора стъпка бе прокарването на нови релси с дължина 137 км, заобикалящи Украйна, в съветските Воронежка и Ростовска област. Това бе осъществено със силите на жп войски. Работата завърши през август 2017 г.; разноските доближиха близо 55 милиарда рубли.

Много дълъг, доста безценен

Кримският мост надмина по цена всички осъществени преди планове - 228 милиарда рубли. Конструкцията се подреди измежду най-сложните механически уреди, построени след разпадането на Съветския съюз - автомобилният и жп мост с дължина 18 км бе издигнат в много сложни геоложки условия с цената на огромен брой екологични и политически опасности.

Основен вътрешнополитически избор бе изборът на главен реализатор за градежа. Това бе компанията " Стройгазмонтаж ", благосъстоятелност на Аркадий Ротенберг, един от старите другари на Путин. Което естествено породи неодобрение и разнородни съмнения, че планът крие корупционна съставна част, че е неефикасен, а олигархът се обогатява за сметка на държавния бюджет.

Държавата обаче имаше друга логичност: тя не откри други компании, които да разполагат с подобаващ опит, финанси и механически благоприятни условия за създаване на сходен обект.

Неочакваното присъединение на Крим и напълно предстоящата му обсада, засегнала 2,3-милионното население, принудиха съветските управляващи да работят бързо и ексцентрично. За други мегапроекти от путинската ера като възобновяване на Грозни, тръбопровода Източен Сибир - Тихи океан, реновирането на Владивосток за срещата на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанско съдействие (АТИС), в това число прекачване на мост до остров Руски, и за градежа на обектите за олимпиадата в Сочи имаше задоволително време - само че в тази ситуация периодите в действителност притискаха.

Щом полуостровът бе откъснат от жп връзките, а Украйна стартира строго да управлява автодвижението от континента, от всички способи за доставяне и връзка с Крим останаха единствено фериботите и авиацията. За Кремъл бе кардинално значимо да покаже и потвърди, че може да обезпечи свободен достъп до новата си територия.

Защо нямаше търг

Инфраструктурните планове от този жанр постоянно минават без конкурс, тъй като равнището на компликация и оперативните потребности постановат да се работи неотложно. Когато да вземем за пример Съединени американски щати окупираха Ирак, поръчки за огромни възстановителни действия на стойност милиарди долари получиха " Халибъртън " и " Бехтел Груп ", свързани с републиканците (вицепрезидентът Дик Чейни оглавяваше първата, преди да бъде избран), и то от време на време без търг - с претекста за форсмажорни условия.

Това обаче непроменяемо поражда сексапил от нелегално обогатяване - прехвърляните средства са големи, а контролът върху тях понижен. Нека напомним тук едрата съветска компания " Мостовик ", укрепнала с поръчки от този тип: тя построи апропо и моста към остров Руски. Веднага след олимпиадата в Сочи от 2014 година компанията разгласи банкрут, а управлението на " Мостовик " бе задържано. Тъй че публичните съмнения може да не са безпочвени, постанова се деликатно да бъдат тествани и препроверени. С това несъмнено ще се залови Алексей Кудрин, оглавил неотдавна Сметната палата.

Железопътното натоварване на моста не е пресметнато - има ли потребност Крим от толкоз влакове и дали ще са рентабилни те? Курортният сезон е обособена работа; на полуострова обаче той продължава към четири месеца. А на никое място по света летовниците към този момент не се транспортират с далечномагистрални композиции.

Тунелът под Ламанша примерно е стопански оневинен, тъй като оттова минават скоростни влакове, гарантиращи бързи транспорти сред Лондон и Париж. Но не щеш ли пътуващите през тунела Сейкан в Япония сред Хокайдо и Хоншу от ден на ден понижават, тъй като със аероплан се стига по-бързо. А на остров Хокайдо живеят над два пъти повече хора, в сравнение с в Крим.

От трите моста през Босфора единствено един е смесен - автомобилно-железопътен.

Главната поука от Кримския мост е, че изиска ли страната съществено да реализира нещо, ще постави всички старания за задачата. Автомобилното придвижване бе намерено половин година предварително. След празниците обаче постоянно усещаме махмурлук, от време на време прекомерно горчив.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР