Улицата на кошмарите – трилър с психологически и ноар елементи

...
Улицата на кошмарите – трилър с психологически и ноар елементи
Коментари Харесай

Излиза книгата, вдъхновила Гийермо дел Торо за Улицата на кошмарите

" Улицата на кошмарите " – трилър с психически и ноар детайли от режисьора Гийермо дел Торо с присъединяване на Брадли Купър, Кейт Бланшет, Руни Мара и Уилям Дефо превзема по едно и също време филмовия екран и книжния пазар.

Едноименният разказ от Уилям Линдзи Грешам, въодушевил дълго чаканото киносъбитие, e забравена американска класика от ерата на Голямата меланхолия. Изтъкан от мистичност и операция, сюжетът ни води на злокобно странствуване в най-мрачните кътчета на човешкото схващане, където дебнат неподозирани ужаси.

Стантън Карлайл изкарва прехраната си като общ служащ в пътуващ цирк, където най-различни магьосници, фокусници, екстрасенси и елементарни шарлатани разиграват шантавите си номера пред екзалтираната аудитория. Eдна от основните атракции на карнавала e Дивака – пропаднал алкохолик, подготвен да загърби всичко човешко за идната бутилка алкохол. Докато следи падението му, младият мъж си дава обещание в никакъв случай да не изпада до неговото състояние.

Умен, сръчен и упорит, Стан бързо овладява тънкостите на цирковия поминък и осъзнава, че най-голямото му преимущество е не толкоз в бързите ръце, a в чаровната усмивка и умеенето да запленява вниманието на тълпата, да разпознава и манипулира страстите им. Скоро гордостта му стартира да пораства, а с нея и жаждата да бъде освен това от следващия карнавален номер. Когато среща Моли, красива, само че лабилна жена, Стан вижда опция да напусне цирка и да реализира най-голямото си предпочитание – да бъде на върха на шоубизнеса.

Умението на Стан да омайва публиката със своя сексапил и харизма бързо му основава репутацията на всесилен медиум, кадърен да чете мозъците на хората, същинска атракция за нощния живот на огромния град. Но Стан желае още и още и скоро шоуто се трансформира в поредност от все по-големи и постави измами и схеми за печелене на пари, които се възползват от слабостите на скучаещите богаташи.

Но колкото и да се пробва, Стан не може да избяга от демоните на предишното си. Изкуството да заблуждаваш хората си има цена и колкото по-добре се справяш, толкоз по-висока е тя.

Грешам вплита мистичното в структурата на романа си, употребявайки картите Таро. Всяка глава носи името на някоя от картите в колодата и предвещава неизбежното проваляне на покварените му персонажи.

" Улицата на кошмарите " се спуска до най-порочните дълбини на съзнанието и изследва пропастта, в която хората са подготвени да скочат, с цел да оцелеят. Мрачен и кинематографичен, романът споделя за опустошителната мощ на ориста, която раздава своя смъртен чоп без опрощение и без причина.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР