Улесняват достъпа на възрастните хора до ваксини срещу Ковид-19 в

...
Улесняват достъпа на възрастните хора до ваксини срещу Ковид-19 в
Коментари Харесай

Мобилен екип на РЗИ ще имунизира трудноподвижни хора по домовете им в Русе

Улесняват достъпа на възрастните хора до ваксини против Ковид-19 в Русенско

Това стана ясно след извършен диалог сред регионалния шеф Анатоли Станев и изпълняващия длъжността шеф на Регионалната здравна ревизия доктор Искра Генева, оповестиха от Областна администрация - Русе. Идеята е мобилен екип на РЗИ да посещава домовете на пенсионерите, които са на 75-годишна възраст и повече. Така се цели отбягване чакането на възрастните хора пред имунизационните пунктове или лекарските кабинети. За задачата обаче ще е належащо хората да се записват на телефон: 0888138142, както и на e-mail:

Идеята е на доктор Елисавета Светославова от РЗИ, като тя твърди, че задачата е да се доближи до всеки един човек, искащ да се ваксинира и по този метод да защищити себе си и своите близки.

„ Не са малко случаите, когато възрастни хора желаят да се имунизират, само че ги е боязън да отидат до избраните по тази причина места, с цел да не се заразят там. Мисля, че в едно обикновено общество е добре да помислим и за най-уязвимите. “, сподели доктор Светославова. Ваксините, които ще се слагат, са най-вече на „ Пфайзер “, като за някои от другите препарати най-вероятно ще би трябвало да се вършат описи. За в този момент услугата ще бъде налична единствено на територията на град Русе, само че при добра организация с локалната власт в други обитаеми места, то от РЗИ са в подготвеност да посещават хора там.

Необходимо е да се означи, че мярката важи освен за хората над 75-годишна възраст, само че и за трудноподвижните, които и до момента са били имунизирани по домовете.

Всъщност такава алтернатива е имало и през последните шест месеца, само че тя не е била задоволително известна измежду популацията и по тази причина по-малко хора са се възползвали от опцията. През миналата половин година непрекъснато работи и още един мобилен имунизационен пункт – този към многопрофилната болница в Бяла „ Юлия Вревска “. Екипът в него е съумял да обхване над 350 души от дребните население места в общините Бяла, Борово и Две могили.

Припомняме, че измежду главните акценти в работата на Анатоли Станев за понижаване разпространяването на заболяване е точно обезпечаването на съответна опция за имунизации, като въвеждането на рестриктивни ограничения се сведе до най-малко. Нееднократно той е подчертавал, че търси баланс сред опазването живота и здравето на хората от една страна и икономическите и обществени последици от друга.

От РЗИ благодарят както на управлението на Областната администрация в крайдунавския град, по този начин и на Община Русе за отличното взаимоотношение в интерес на русенци. „ Работата ни с кмета Пенчо Милков, неговите заместници и цялата администрация е отличен образец за екипност. От Община Русе ни подкрепиха с медицински сестри, които да вземат участие в епидемиологичните изследвания в най-големите пикове на вълните до момента. Те ни осигуриха и спомагателен превоз. Сериозна поддръжка ни бе оказана и от Областна администрация “, показа доктор Генева.

Справка в Единния информативен портал сочи, че направените имунизации в района са общо 122 251, като повторна доза са получили 56 656 души. Бустерна доза са си сложили общо 18 585 русенци. През последните няколко седмици наклонността за слагане на трета игла се ускорява. По последни данни област Русе остава в така наречен мрачно алена зона по разпространяване на коронавирусната зараза, като индикаторът за заболеваемост на двуседмична база сочи 1193 души на 100 000 население.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР