Улесняват достъпа до ядрено-магнитен резонанс. Това ще се случи и

...
Улесняват достъпа до ядрено-магнитен резонанс. Това ще се случи и
Коментари Харесай

По-лесен достъп до ЯМР изследванията

Улесняват достъпа до ядрено-магнитен резонанс. Това ще се случи и с други проучвания, за които до момента хората чакаха със седмици.

Наскоро Йоанна получава нетърпимо главоболие. Лекар ѝ предлага ядрено-магнитен резонанс.

" Само за направлението към 2 до 4 седмици споделиха, че се изчаква. Самият резонанс става след към седмица в някои частни центрове, в лечебните заведения се изчаква 2-3 седмици за записване на час. Не може като не се чувстваш добре единственият вид да е престой в болница за едно амбулаторно проучване или да би трябвало да чакаш ", сподели пред БТВ Йоана Лечева.

Цената на проучването стартира от 300 лв..

" Има някои болести като стволови инсулти или тумори, които могат да бъдат диагностицирани единствено с резонанс ", съобщи доктор Владимир Дамянов, невролог в ДКЦ VIII.

Досега пациентът получва направление от персоналния си доктор за експерт, а от него - за проучването. След това се чака утвърждение.

" Вече можем да пращаме пациентите. Няма това изгубено време сред отговора от касата дали е утвърден, или не. Но казусът е дали тези пари ще доближат за множеството се нужаещи пациенти ", изясни доктор Дамянов.

До смяната се стига след разбор, който демонстрира, че за 2023 година 61 милиона леваот бюджета проучвания на касата не са изхарчени.

" Има аргументи - най-много бюрократични и административни за неусояването на тези средства. Този нов ред на опредлене на достъа ще приравни хората, които си заплащат от джоба с тези, които получват позволение от здравните каси ", сподели зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски.

Увеличени са и парите, които касата заплаща за тази активност. Очакванията са по този начин да се чака по-малко за проучването.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР