Украйна заяви, че продължаващата руска окупация на Запорожката атомна електроцентрала

...
Украйна заяви, че продължаващата руска окупация на Запорожката атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Киев твърди, че има сериозна заплаха за сигурността на Запорожката АЕЦ

Украйна съобщи, че продължаващата съветска окупация на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е довела до повреди в оборудването и поддръжката, които заплашват сигурността на централата. Това се акцентира в последния отчет на американския Институт за проучване на войната.

Украинският оператор на нуклеарна сила " Енергоатом " заяви на 16 ноември, че съветските управляващи са трансферирали реактор № 5 в положение на горещо прекъсване от положение на студено прекъсване в нарушаване на нуклеарните регулаторни заповеди на Украйна, което води до приключване на разтвор на борна киселина, който навлиза във всички парогенератори на реактора.

" Енергоатом " заяви, че " некомпетентността " на съветските управляващи при превеждането на реакторите от студено прекъсване към горещо прекъсване е довела до приключване на радиоактивен топлоносител от първи във втори кръг на реактор № 1. 4 и сходна обстановка с реактор № 6. Това е довело до проблем в реактор № 6 и краткотрайно прекъсване на тока на 14 ноември, принуждавайки реактора да разчита на спешни дизелови генератори. " Енергоатом " съобщи, че оборудването в АЕЦ непрекъснато е подложено на рискови обстановки и честотата на сходни рискови случаи нараства.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) към момента не е коментирала тези произшествия, само че изрази угриженост на 13 ноември по отношение на степента и успеваемостта на поддръжката на системите за сигурност на ЯЕЦ и личната си дарба да следи интервенциите на ЯЕЦ.

МААЕ заяви, че тези проблеми с поддръжката са станали явни през юли и август 2023 година, когато парогенераторът на реактор №. 4 имаше теч, който замърси системите за сигурност на реактора, които трябваше да бъдат почистени още веднъж. МААЕ заяви, че операторите на ЯЕЦ не са дали на своя контингент в АЕЦ достъп до всичките шест турбинни зали на реактора, с цел да се оцени тяхната сигурност и че операторите са лимитирали достъпа на МААЕ по време на последните инспекции на залите през октомври и на 10 ноември. МААЕ заяви, че ЯЕЦ планов ремонт на трансформатори на реактори бр. 4, 5 и 6 след неотдавна завършила поддръжка на трансформатори на реактори № 1, 2 и 3 и отбелязва, че реактори № 4 и 5 са в режим на горещо прекъсване в нарушаване на разпорежданията на украинската регулаторна организация.

Украинските отчети и отчетите на МААЕ демонстрират, че наличието и изключителният надзор на Русия върху ЯЕЦ се усилват, което допуска, че сходни провали могат да ескалират при продължаваща съветска окупация. МААЕ разгласи на 13 ноември, че нейните чиновници са посетили съветски център за образование за ЯЕЦ на 7 ноември и че съветската организация за нуклеарно контролиране Ростехнадзор открива непрекъснато наличие в ЯЕЦ.

Това известие демонстрира нормализиране на съветската окупация на ЯЕЦ макар документираните безразсъдни дейности на съветските сили наоколо до централата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР