Украйна заяви, че броят на жертвите на наводненията, причинени от

...
Украйна заяви, че броят на жертвите на наводненията, причинени от
Коментари Харесай

10 станаха преките жертви от катастрофата Нова Каховка

Украйна съобщи, че броят на жертвите на наводненията, породени от разрушаването на язовир " Нова Каховка ", е достигнал 10, а 41 души в Херсонска област са в неопределеност, оповестиха " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

" Имаме 10 починали в Херсон и покрайнините му... и 41 безследно изчезнали ", заяви украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко в " Телеграм ".

Язовирът " Нова Каховка ", ситуиран в регион под съветски надзор, беше опустошен на 6 юни, като наводни стотици квадратни километри по течението на река Днепър. Това наложи евакуацията на хиляди локални поданици и породи опасения за филантропична и екологична злополука.

Губернаторът на Херсонска област Олександър Прокудин заяви в " Телеграм ", че в град Херсон са били открити още две тела. " В един от кварталите на града беше намерено тялото на жена, чиято идентичност към момента не е открита, както и на 50-годишен мъж ", съобщи той. Ден по-рано Прокудин заяви за трима починали, откакто съветската войска е разкрила огън по лодка, евакуирала цивилни.

Русия е оповестила за седем починали от придошлите води в следените от нея територии под язовира. Представителят на съветската администрация в района заяви в понеделник вечер, че водата се е отдръпнала изцяло от град Нова Каховка и няколко близки обитаеми места, окупирани от съветските сили, само че селища в Голопристанския и Алешкинския регион не престават да са под вода.

Руските управляващи са почнали да имунизират популацията против вирусен хепатит вид А, коремен тиф и дизентерия. Започнало е събирането на трупове на починали животни поради опасения от предизвикателство на зараза, оповестява организация " Интерфакс ".

Киев и Москва взаимно се упрекват за разрушаването на язовирната стена. Според Украйна Русия е минирала и взривила язовира, с цел да блокира настъплението на нейните войски към този южен район. Русия твърди, че украински обстрел е причина за скъсването на стената, предизвикало наводнението.
ТЕМА преди 16 часа 1324 преди 20 часа 1484 преди 22 часа 1168
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР