Украйна вече е получила американски касетъчни боеприпаси, заяви високопоставен представител

...
Украйна вече е получила американски касетъчни боеприпаси, заяви високопоставен представител
Коментари Харесай

Пентагонът: Украйна вече разполага с американски касетъчни боеприпаси

Украйна към този момент е получила американски касетъчни муниции, съобщи почитан представител на Пентагона, представен от Ройтерс. Валерий Шершен заяви, че Украйна преди малко е получила касетъчни муниции, само че още не ги е употребила, оповестява Българска телеграфна агенция.

Междувременно съветският президент Владимир Путин съобщи, че новите западни оръжейни доставки за Украйна " няма да ѝ дадат нищо, а единствено ще влошат обстановката ", съобщи ТАСС.

" От позиция на вероятните промени на бойното поле новите оръжейни доставки няма да дадат нищо на Украйна, те единствено ще влошат обстановката и то за украинската страна ", сподели той пред телевизия " Русия-24 ".

Според Путин новите доставки " ще разпалят спора още повече ". " Ако някой е заинтригуван от това, а по всичко проличава, че има такива " заинтригувани страни ", то това е най-хубавият метод да се осъществя въпросната задача - спорът да се разпали още повече посредством доставките на нови оръжия ", акцентира съветският президент.  

Съединени американски щати считат, че касетъчните муниции, които се отварят във въздуха и изпускат десетки по-малки снаряди, ще оказват помощ на украинските сили да пробият съветските фронтови линии, отбелязва Асошиейтед прес.

Американските водачи обсъждаха този комплициран въпрос в продължение на месеци, преди президентът Джо Байдън да вземе окончателното решение, което дефинира като " доста мъчно “, тъй като това оръжие лишава живота на доста цивилни.

Над 120 страни са подписали интернационалната Конвенция за възбрана на касетъчните муниции, само че Съединени американски щати, Русия и Украйна не са измежду тях, добавя АП. Москва и Киев използваха този вид оръжие в хода на войната в Украйна.  

Вашингтон съобщи, че ще изпрати версия на боеприпасите, която има понижен " % на неточности ". Това значи, че обособените експлозиви, които няма да се взривяват, ще бъдат по-малко. Представители на Пентагона показаха, че на Киев ще бъдат предоставени хиляди касетъчни муниции, само че не показаха съответен брой.   

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР