Украйна възнамерява да помогне на Германия да прекрати зависимостта си

...
Украйна възнамерява да помогне на Германия да прекрати зависимостта си
Коментари Харесай

Украйна е готова да изнася електроенергия за Германия

Украйна има намерение да помогне на Германия да приключи зависимостта си от вноса на съветски енергоносители, като доставя ток на най-голямата европейска стопанска система от електроенергийните си остатъци, съобщи ДПА.

" Сега Украйна изнася електричеството си за Молдова, Румъния, Словакия и Полша. Но сме подготвени да увеличим износа си за Германия ", сподели в изявление за ДПА украинският министър-председател Денис Шмигал. " Благодарение на нашите атомни електроцентрали ние в Украйна разполагаме с задоволително електрическа енергия ", уточни той и добави, че ще повдигне въпроса при визитата си в немската столица този уикенд.

Очаква се Шмигал да дойде през днешния ден в Берлин, а за на следващия ден има планувана среща с канцлера Олаф Шолц.

След съветската инвазия Украйна и прилежащата ѝ Молдова се изключиха от общата енергийна мрежа с Русия. В средата на март украинската електроенергийна мрежа бе синхронизирана с европейската. Оттогава Украйна изнася по сред 400 и 700 мегавата електричество дневно за страни от Европейски Съюз и Молдова.

Шмигал желае страната му да усили износните квоти за Евросъюза неколкократно. " Това ще бъде доста добре и за двете страни. Европейски Съюз ще получи повече сила, а ние задграничната валута, от която имаме незабавна потребност ", сподели той.

Украйна разполага с атомни електроцентрали с общ потенциал от над 14 гигавата. Но шестте реактора на Запорожката АЕЦ от март са под контрола на Русия.

Откакто стартира съветската инвазия потреблението на електричество в Украйна спадна доста поради всеобщото бягство на популацията и икономическия срив. Това освободи спомагателни потенциали за украинския електроенергиен експорт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР