Украйна ще поиска оръжия от българската делегация, която заминава на

...
Украйна ще поиска оръжия от българската делегация, която заминава на
Коментари Харесай

Нуждите са ясни. Украйна ще поиска от делегацията от България оръжия и подкрепа за ЕС

Украйна ще изиска оръжия от българската делегация, която отпътува на посещаване в Киев. Това сподели вицепремиерката Олга Стефанишина пред форума “ЕС среща Балканите ”, който се организира в София във вторник. Властите в Киев ще изискат от България и поддръжка за участието на Украйна в Европейския съюз (ЕС).

“Нуждите са доста ясни: първо, поддръжка за еврочленство, и второ, имаме потребност от оръжия, с цел да сме сигурни, че тази вероятност е реалистична ”, сподели Стефанишина, представена от БНР.

Форумът в София, в който Стефанишина се включи онлайн, се организира ден преди заминаването на делегация от България в Киев. Очаква се тя да включва представители от всички партии в ръководещата коалиция. Досега е доказано присъединяване на Станислав Балабанов от “Има подобен народ ” и Калоян Икономов от “Продължаваме смяната ”.

Един от претекстовете на премиера Кирил Петков за изпращането на делегация в Киев е ръководещите в България да схванат от какво има потребност Украйна. Посещението в Киев беше оповестено след визитата на украинския въшен министър Дмитро Кулеба в България. Той също прикани страната да изпрати оръжие на Украйна.

България поддържа европейската вероятност на Украйна. Във вторник външната министърка Теодора Генчовска сподели, че България чака Европейската комисия в най-кратки периоди да направи рекомендация за даване на Украйна на статут за страна претендент за участие в Европейски Съюз.

България до момента не е взела решение за изпращане на военна помощ на Украйна. Българска социалистическа партия заплаши да напусне ръководещата коалиция, в случай че бъде изпратено оръжие на Киев. “Демократична България ” поддържа отпущането на военна помощ и сложи даването ѝ като изискване за присъединяване си в обединението. “Има подобен народ ” също поддържа изпращането на военна помощ. “Продължаваме смяната ” не е заела безапелационна позиция. В понеделник министър председателят акция за оръжия за Украйна.

“Докато Европейски Съюз е пред най-голямото предизвикателство в историята си, е време за взимане на решения ”, сподели във вторник Олга Стефанишина. “Очакваме евролидерите да покажат политическо водачество, като подчертаят решимостта си да защитят мира и свободата. Историческите времена изискват исторически решения. ”

Форумът “ЕС среща Балканите ” е проведен от партия АЛДЕ с поддръжката на Европейския демократичен конгрес и Атлантическия клуб в България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР