Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуването

...
Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуването
Коментари Харесай

Украйна се надява на ядрени реактори от България до юни

Украйна се надява през юни да подпише съглашение за закупуването на два  Това съобщи ръководителят на нуклеарната компания " Енергоатом " Петро Котин в изявление за " Ройтерс ".

Страната се пробва да компенсира загубата на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, която разполага с шест реактора.

Новите реактори ще бъдат издигнати в атомната електроцентрала " Хмелницки " в Западна Украйна и ще са с проектирано от Русия съоръжение, което Киев желае да внесе от България, посочи Котин.

Руските сили превзеха - най-голямата нуклеарна централа в Европа, след началото на инвазия в Украйна през февруари 2022 година Шестте нуклеарни реактора в централата към този момент не работят.

" Преговорите сред държавните управления на Украйна и България не престават и считам мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на контракти с България за закупуване на това съоръжение ", уточни Котин.

" Поставих задача пред нашата строителна организация в Хмелницки да има подготвеност за инсталиране до юни ", съобщи той, имайки поради първия от двата реактора.
 Преговорите с Украйна за реакторите от
Преговорите с Украйна за реакторите от " Белене " дейни

Може да вземем и повече пари

Котин означи, че в случай че реакторът бъде доставен в точния момент и напълно, " Енергоатом " ще бъде подготвен да стартира пускови работи по него след две-три години - интервал, който е нужен и за производството на турбината за блока. " Енергоатом " е в предварителни договаряния с " Дженерал Електрик " за създаване на турбината, добави той.

Вторият реактор ще бъде конфигуриран по-късно, като Котин не уточни времева рамка.

Той съобщи, че в началото България е определила цената на двата реактора на 600 милиона $, само че София има предпочитание да усили цената на оборудването, което с изключение на България може да се купи единствено от Русия.

" От българска страна има непрекъснато предпочитание да реализират по-големи изгоди за себе си от тези 600 милиона $ и колкото повече време минава, толкоз по-високи цени афишират, само че ние към момента сме фокусирани върху цената от 600 милиона $ ", уточни Котин.

" Енергоатом " има намерение да построи още два реактора в Хмелницката АЕЦ въз основата на американския реактор AP-1000. Компанията ще стартира бетонирането на двата нови блока при започване на април.

След загубата на Запорожката АЕЦ Украйна разчита на нуклеарна сила от три работещи централи в странат а - общо девет реактора, два от които сега работят в централата в Хмелницки.
 Започнахме договарянията с Украйна за оборудването за АЕЦ
Започнахме договарянията с Украйна за оборудването за АЕЦ " Белене "

Киев се интересува и от опциите за доставка през България на полутечен природен газ

Котин акцентира, че Украйна не се е отказала от проектите си да рестартира Запорожката електроцентрала един ден и че, за разлика от Русия, тя е в положение и знае по какъв начин да върне електроцентралата в употреба.

" Те (Русия) към момента настояват, че ще рестартират централата, само че механически не могат да я пуснат, тъй като няма електрически линии, няма вода и няма личен състав ", означи той и добави, че Москва не желае да признае това на политическо равнище.

На бойното поле обаче самите украински войски изостанаха, откакто предходната година се което не съумя да реализира пробив в съветските отбранителни линии в региона на Запорожие.

Котин съобщи, че " Енергоатом ", който е запазил личния състав от Запорожката АЕЦ, ще бъде подготвен да рестартира централата след нейната " деокупация " и че към този момент има подготвени специфични екипи за това.

След като електроцентралата загуби непрекъснатия приток на вода от река Днепър, нужна за енергоблоковете, и сега разполага единствено с дребен ресурс в езеро покрай оборудването.
 Предлагат да продадем на реакторите на
Предлагат да продадем на реакторите на " Белене " на Украйна

Българският енергиен министър би трябвало да стартира договаряния след решение на Народното събрание

Котин изясни, че при сегашните условия единствено един реактор може да работи не повече от месец, след което би трябвало да бъде изключен заради липса на вода за охладителната му система.

Той означи, че за рестартиране на централата би трябвало или разрушеният язовир Каховка да бъде възобновен, или да бъдат построени помпи за водоснабдяване от Днепър.

" Това лишава някъде към две години, само че това са главните скъпи ограничения. През това време ще бъде допустимо да се ревизират всички системи и в случай че няма бойкот, всички други системи ще бъдат подготвени за пускане ", уточни Котин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР