Украйна се надява да започне евакуация на цивилни през хуманитарен

...
Украйна се надява да започне евакуация на цивилни през хуманитарен
Коментари Харесай

Нов опит за евакуация от Мариупол

Украйна се надява да стартира евакуация на цивилни през " филантропичен кулоар " от Мариупол в четвъртък, ден откакто заяви, че детска болница в града е била ударена при съветски въздушен удар против южния пристанищен град , предава Ройтерс.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук сподели, че Мариупол е един от седемте града, от които държавното управление се надява да изтегля жителите, блокирани от сраженията, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Няколко предходни опита за основаване на филантропичен кулоар от Мариупол се провалиха и хората в града с население от над 400 000 души са без вода и ток повече от седмица .

И двете страни се упрекват взаимно за срутва на прекратяването на огъня, в това число към Мариупол, а Русия сподели, че известията, че е бомбардирала детска болница, са " подправени вести ". В изказването се споделя, че пространствата към този момент не се употребяват като болница и " от дълго време са завзети от украинските войски ".

Украйна съумя да стартира евакуация на хора от някои региони тази седмица , в това число североизточния град Суми, където филантропичен кулоар беше открит за трети следващ ден в четвъртък след преустановяване на огъня.

" Евакуационните колони потеглят. Прекратяването на огъня е контрактувано! " сподели Дмитро Шивицки, губернатор на Сумска област.
 География на
География на " товар 200 " - BBC чертае картата на съветските жертви в Украйна

Съединени американски щати публично правят оценка загубите на съветската войска сред 5000 и 6000 души

Тази нощ още веднъж не мина без бомбардировки. Беше ударен Топлоелектрическа централа в Ахтирка, където се оповестява за петима починали чиновници .Сражения имаше и в региона на украинския град Николаев.

В турския град Анталия се организира среща на министрите на външните работи на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, която е първа след началото на съветската експанзия. По-късно се чака и телефонен диалог сред президентите на Съединени американски щати и Турция Джо Байдън и Реджеп Тайип Ердоган, които също ще обсъдят протичащото се в Украйна.
 МААЕ загуби връзка и със Запорожката АЕЦ
МААЕ загуби връзка и със Запорожката АЕЦ

Вчера МААЕ загуби връзка и с Чернобилската нуклеарна централа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР