Украйна разчита на масовото използване на безпилотни самолети, за да

...
Украйна разчита на масовото използване на безпилотни самолети, за да
Коментари Харесай

Експерти: Евтините дронове не могат да заместят артилерията в Украйна

Украйна разчита на всеобщото потребление на безпилотни самолети, с цел да компенсира дефицита на артилерийски снаряди и да подкопае съветския боен капацитет, само че специалисти предизвестиха, че те не могат да наклонят везните в нейна изгода.

На бойното поле стартират да преобладават както дронове, употребявани за удари на стотици километри разстояние, по този начин и търговски безпилотни летателни апарати.

По-специално по този начин наречените First Person View (FPV) дронове разрешават на водачите си да виждат онлайн изображения на земята, като че ли са на борда, и могат да локализират противников елементи и, в случай че са въоръжени с експлозиви, да ги нападат от няколко километра.

" В момента в Украйна сме очевидци на потреблението на безпилотни летателни апарати в невъобразими мащаби, в действителност става дума за десетки и стотици хиляди безпилотни летателни апарати на бойното поле ", споделя пред Агенция Франс Прес Улрике Франке, откривател в Европейския съвет за външни връзки (ЕСВП).

В бюджета си за 2024 година Киев е заделил 1,15 милиарда евро (1,25 милиарда долара) за безпилотни самолети, а президентът Володимир Зеленски разгласи, че страната ще създаде " един милион безпилотни самолета " тази година.

Директивата на Киев идва в миг, когато нейните поддръжници се пробват да подсилят украинските ресурси - Лондон ще достави над 10 000 дрона, от които хиляда са FPV дронове, а Париж се готви да поръча 2000 дрона камикадзе, някои от които ще бъдат употребявани в Украйна.

Според украински публични представители месечно са нужни сред 100 000 и 120 000 безпилотни самолета.

Докато съгласно обзор на Института за стратегически проучвания (IISS) тя се нуждае от 200 000 до 250 000 артилерийски снаряда месечно за огромна атака или от 75 000 до 90 000 за поддържане на отбраната си.

Западните поддръжници значително зависят от запасите на Съединени американски щати за поддържане на защитата, само че Киев не разполага с задоволително муниции за започване на огромна атака през идната година, се добавя в отчета.

Затова " Украйна може да понижи потребностите си от артилерийски муниции, като доста усили производството на ударни безпилотни самолети ", не престават Майкъл Кофман и Франц-Щефан Гади в обзора на IISS.

Безпилотните летателни апарати са " способни да възпроизвеждат доста от функционалностите на артилерията и ракетите на по-ниска цена ", съгласи се Николай Белиесков от Атлантическия съвет.

Малък търговски дрон коства единствено няколкостотин евро, до момента в който една елементарна противотанкова ракета, артилерийски снаряд или отдалечено управляем арсенал коства няколко хиляди.

Според френски боен източник украинските безпилотни летателни апарати са виновни за 65-85% от разрушенията на съветските позиции.

Но Улрике Франке предизвестява: " Те употребяват безпилотни летателни апарати, тъй като могат да ги създават или купуват, само че това не е идеалното решение ".

Безпилотните летателни апарати FPV имат дребна товароносимост.

" Дори огромен брой дребни дронове не могат да се сравнят с мощността на артилерийския огън ", съгласи се Стейси Петиджон в изследване на американския мозъчен концерн за сигурност " CNAS ".

Безпилотните летателни апарати могат да добавят оръжията за заобиколен огън, само че не са техни заместители, добавя тя.

През септември " Ню Йорк Таймс " заяви, че по-малко от една трета от ударите с дронове попадат в задачата, защото машините елементарно могат да бъдат блокирани или обезвредени с електронни контрамерки./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР