Украйна предупреди, че евентуално неналагане на ембарго върху руския петрол

...
Украйна предупреди, че евентуално неналагане на ембарго върху руския петрол
Коментари Харесай

Кулеба: Санкции на ЕС без ембарго на петрола означават разрушаване на единството на блока

Украйна предизвести, че вероятно неналагане на ембарго върху съветския нефт в идващия пакет от наказания на Европейски Съюз ще значи завършек на единството на блока, като назова това " сериозен миг ".

" Ако този пакет бъде признат без (петролно) ембарго, считам, че президентът (на Русия) Путин може да чества, тъй като това ще бъде първият случай, когато единството на Европейския съюз ще бъде нарушено поради позицията на една страна - Унгария ", предизвести украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Тъй като 65% от унгарския нефт идва от Русия, президентът на страната Виктор Орбан съпостави планувания пакет от наказания с " атомна бомба " за нейната стопанска система.

Брюксел предложи изключение за Унгария до края на 2023 година Но Будапеща желае петгодишен интервал, с цел да се откаже от съветския нефт, и твърди, че ще се нуждае от нов водопровод с Хърватия, която има достъп до морето. Но Киев не счита причините на Унгария за безапелационни, сподели Кулеба.

" Виждаме, че зад позицията на Унгария има повече политически, в сравнение с стопански причини ", сподели Кулеба.

Призовавайки блока да направи всичко допустимо, с цел да обезпечи възбраната, Кулеба съобщи, че отводът на Унгария " ще нанесе доста вреди на самия Европейски съюз и по тази причина те би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да предотвратят това да се случи ".

" Ние не се намесваме в техните полемики, само че това е сериозен миг, в който ще забележим дали единството на Европейски Съюз ще продължи да съществува или ще бъде разрушено ", предизвести той.

По време на срещата си с клуба на богатите страни в Германия външният министър на Украйна прикани Г-7 да изземе и съобщи на Украйна съветски активи, с цел да помогне за възобновяване на разкъсваната от войната страна.

" Днес помолих страните от Г-7 да одобряват законодателство и да вкарат всички нужни процедури, нужни за конфискуване на съветските суверенни активи и предаването им на Украйна, с цел да употребява тези пари за възобновяване на страната ни ", съобщи Дмитро Кулеба. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР