Украйна отвори за туристи епицентъра на Чернобилската ядрена авария –

...
Украйна отвори за туристи епицентъра на Чернобилската ядрена авария –
Коментари Харесай

Отвориха за туристи епицентъра на Чернобилската авария

Украйна отвори за туристи епицентъра на Чернобилската нуклеарна повреда – контролната зала на реакторен блок 4, предава БТВ.
Именно на това място през април 1986 година руските инженери стопират охлаждащата система на нуклеарния реактор като част от тест за сигурността, който довежда до неговата детонация и гибелта на минимум 54 души. Радиацията, която се отделя в атмосферата, доближава до стотици хиляди други.
Решението да се отвори за гости едно от най-радиоактивните места на планетата идва след засиления туристически интерес към нуклеарната централа след мини сериала на НВО “Чернобил”, който стана най-високо оцененият в историята на малкия екран.
Изчислено е, че под построения от цимент и стомана саркофаг към момента има 200 тона радиоактивно гориво. Новият саркофаг беше построен и подложен над четвърти реактор на АЕЦ “Чернобил” през 2016 година
До момента туристи бяха допускани до централата само извън. Повечето от тях се разхождаха в близкия нереален град Припят и можеха да зърнат АЕЦ “Чернобил” в далечината.
Миналата седмица публични лица разведоха публицисти в контролната зала на реактор 4, която се намира под новия саркофаг, с цел да разгласят новите туристически обиколки. Във видеоклипа можете да видите фрагменти от разходката:
Обиколката траяла едвам няколко минути, с цел да не бъдат изложени гостите на огромни равнища на радиация. Всички туристи ще бъдат с маски и защитно облекло, като ще минават през скенери на влизане и на излизане от централата.
Нивата на радиация в самата централа са разнообразни, само че са съсредоточени най-много в почвата и растенията. Друга огромна заплаха е радиоактивният прахуляк, който покрива всичко. Служителите в централата пръскат всичко със специфични химикали, като задачата е този прахуляк да не се подвига във въздуха.
Само тази година Чернобил и покрайнините са били посетени от повече от 82 хиляди души. Местни специалисти и лекари се тормозят, че засиленият интерес носи със себе си доста здравни опасности.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР